A Rákóczi tanárai is támogatják az egy hétig tartó munkabeszüntetést

A Rákóczi tanárai is támogatják az egy hétig tartó munkabeszüntetést

A Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanárai. Fotó: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Mi, a Budapest II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 44 tanára bejelentjük, hogy szolidaritási akciókkal támogatjuk a Karinthy Frigyes Gimnázium, valamint a Brassó Utcai Általános Iskola összesen 60 tanára által kezdeményezett, november 14-étől személyenként változó időtartamú, de összesen egy hétig tartó munkabeszüntetést és november 18-án sztrájkkal fejezzük ki tiltakozásunkat” – olvasható a Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben.

A gimnázium pedagógusai azért szánták el magukat erre a lépésre, mert szerintük az oktatásirányítás nem reagált megfelelően az elmúlt időszak tiltakozó akcióira. A kormányzat továbbra is lenéző a pedagógusokkal szemben, erkölcstelennek állítják be azokat pedagógusokat, akik a sztrájkjog kiüresítése miatt végső elkeseredésünkben a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodnak.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a tankerületek nem egységesen lépnek fel az engedetlenkedő pedagógusokkal szemben: több kölcseys tanárt elbocsájtottak, míg máshol a tanárok hasonló mértékű munkabeszüntetése nem járt ilyen következményekkel.

Felhívják a figyelmet, hogy az oktatásirányítás részéről hiányzik a tényleges szándék a köznevelésben tapasztalható számos súlyos probléma (pl. a tanárok és diákok túlterheltsége, a pedagógushiány, a korszerűtlen tananyag, a szabad tankönyvválasztás hiánya stb.) megoldására, a pedagógusok véleményét lényegében figyelmen kívül hagyják.

Emlékeztetnek, a pályán lévő pedagógusok többsége megélhetési gondokkal küzd, mivel a jelenlegi kormányzat nem tartotta be a pedagógus életpályamodell bevezetésekor a pedagógusok fizetésére vonatkozó ígéretét, vagyis azt, hogy a pedagógusok bérét mindig az aktuális minimálbérhez kötik. A tanárokat nem szabad, felelős és önálló értelmiségiként kezelik, hanem a központi akarat egyszerű végrehajtóiként.

Végül kijelentik, hogy nem akarnak csendben maradni, és úgy tenni, mintha jól működne az oktatás. „A csend nem rend!”

Mint megírtuk, november 18-a, péntekre megint egységes országos pedagógussztrájkot  hirdettek a szakszervezetek, és élőláncot az Egységes Diákfront - Pala Mozgalom. Az előestéjén, csütörtök délután pedig több vidéki nagyvárosban egyszerre lesznek demonstrációk.

A pedagógus-szakszervezetek a béremelés mellett régóta küzdenek a munkaterhek csökkentéséért is, és a tanárok sztrájkjogának visszaállításáért. A tanárok azért vannak nehezebb helyzetben, mert a sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a törvényes munkabeszüntetésük idejére, amik láthatatlanná teszik a kiállásukat. Sokan ezért választják a jogszabályban nem rögzített polgári engedetlenséget.