Romlik az életszínvonal, 7,6 százalékot zuhantak a reálbérek egy év alatt

Romlik az életszínvonal, 7,6 százalékot zuhantak a reálbérek egy év alatt

Illusztráció: Unsplash/Etienne Girardet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rekordmagas infláció miatt a bérek vásárlóértéke 7,6 százalékkal esett egy év alatt. Idén először a legkisebb vállalkozások adatait is beleszámította az átlagbérbe a Központi Statisztikai Hivatal, ami így 15 ezer forinttal lett alacsonyabb, mint a korábbi módszer szerint.

16,1 százalékkal nőtt a teljes állásban dolgozók bruttó átlagkeresete, amelynek hatására a bruttó bérek 528 ezer forintra nőttek, a nettó átlagbér pedig 16 százalékos növekedés után 363 900 forint volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett adatokból.

Miután az infláció januárban 25,7 százalékos volt, a reálkereset 7,6 százalékkal csökkent egy év alatt. A Portfolió gazdasági portál elemzésében azt írja: utoljára a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakában láthattunk ekkora visszaesést a reálbérek terén. 

Mindeközben a bruttó mediánkereset – az az érték, amelynél a dolgozók egyik fele többet keres, a másik fele kevesebbet – 422 ezer forint volt, 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 294 500 forintot ért el, ami 17 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

Fontos változás, hogy most először számolta ki a KSH úgy az átlagkeresetet, hogy abba legkisebb, öt főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatokat is beleszámította: ez a Központi Statisztikai Hivatal szerint 15 ezer forinttal csökkentette az átlagkeresetet, vagyis a korábbi számolás felfelé torzította az adatokat. Az nem változott viszont, hogy csak a teljes állású dolgozók keresetét veszik számításba.

A vállalkozásoknál 17, a költségvetési szférában viszont csak 13,6, a nonprofit szervezeteknél pedig 13,3 százalékkal nőtt az átlagkereset. A legjobban az információs és kommunikációs szektor fizet, ott 867 400 forint volt a bruttó átlagkereset. A legkevesebb pénzt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén lehetett keresni, bruttó 349 700 forint volt a teljes állásúak átlagfizetése.

 

 

Címkék: átlagbér