Lezárták az Erzsébet hidat a kutyapárti tüntetők, kádári népszavazást kezdeményeznek

Lezárták az Erzsébet hidat a kutyapárti tüntetők, kádári népszavazást kezdeményeznek

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt tüntetése Budapesten, az Erzsébet hídon 2022. július 15-én (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Este hét előtt még csak gyülekeztek az emberek a Magyar Kétfarkú Kutya Párt péntek estére meghirdetett tüntetésére Budapesten, az Erzsébet hídon, a pesti oldalon. Megjelent és a buszsávban megállt a párt járműve, amelyből zene szólt. A tüntetők a járdán gyülekeztek, egy-két százan lehettek ekkor – jelentette tudósítónk a helyszínről.

Nagyon sok rendőr érkezett, ők sorfalat álltak először a járda és az úttest között, hogy megakadályozzák a hídfoglalást. Negyed nyolc körül már az egyik buszsávot a tüntetők töltötték meg. Lezárták a rendőrök a Buda fele menő sávokat, kivéve egyet, azon haladt a forgalom. A Pest felé menő autóforgalom eddig zavartalan volt, bár annál a sávnál is gyülekeztek már néhányan. A lezárt sávokat rendőrautók állták el. Ezúttal is vannak ételfutárok a tüntetők között.

A felállított kis színpadon fél nyolc előtt elkezdtek mozgolódni, majd zenélni kezdtek. Egy szervező azt mondta háromnegyed nyolc előtt, hogy menjenek át a színpad másik, Buda felőli oldalára a tüntetők, hogy elérjék „a kritikus tömeget” és el tudják foglalni az összes sávot. 

Sokan gyerekekkel és/vagy kutyákkal érkeztek, az esemény egy chillezgetős nyári fesztivál jellegét öltötte, az emberek békésen sörözgetnek – jelentette tudósítónk.

A tömegben láttunk PDSZ-es zászlót is, valamint feltűnt Varju László DK-s országgyűlési képviselő is. 

Nyolc órakor arról számolt be egy szervező a színpadon, hogy azt mondták a rendőrök, hogy egy negyed óra múlva a teljes hidat lezárják, ha nem lesz kevesebb a résztvevő. 

Közben felment egy Rózsa Magdi nevű nő a színpadra, aki fodrász, kozmetikus és szociális munkás és most szolidaritásból levágja valaki haját ott a hídon.  

Negyed kilenckor levonult a rendőrsorfal, a tüntetőké lett a híd. Előtte még az utolsó autók támogatólag dudáltak. A színpadot behúzták az út közepére, többen piknikpokrócot terítettek az úttestre.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke a Telexnek elmondta a helyszínen, hogy népszavazási kezdeményezést indítanak a rezsicsökkentés megvédésére. Azt szeretnék elérni, hogy állítsák vissza a Kádár János halála idejen érvényes energiaárakat. Ezt majd be is fogják jelenteni a színpadon.

Később hivatalos is bejelentették, két igenes népszavazást kezdeményeznek. A kérdések:

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági felhasználó által a villamosenergiáért fizetendő egyetemes szolgáltatási árat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztó által a földgázért fizetendő gázdíjat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?

Ennek értelmében a villany és a gáz árát a Kádár János halála napján aktuális árakhoz igazítanánk Örökre – írták közleményükben.

Ismert, a párt csütörtök estére sütögetést hirdetett a hídhoz, a kata módosítása és a társelnökeikkel szembeni rendőri intézkedés elleni tiltakozásul majd közben áttörték a kordon és végül a teljes hidat lezárták éjfél utánig. Ott jelentették be, hogy a következő napokban folytatják a tüntetéseket és hífdoglalásokat.