A rendőrség kordonokkal készült az esti tüntetésre

A rendőrség kordonokkal készült az esti tüntetésre

Kordonok a Kossuth térnél (Fotó: Facebook/Mirkóczki Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök délutánra több szervezet is tüntetést szervezett a Parlament elé, a Kossuth térre.

A jobbikos Mirkóczki Ádám csütörtök kora délutáni fotójából az derül ki, hogy a rendőrség is készül az eseményre, a Kossuth tér környékére több teherautóval is kordonokat szállítottak.

A szerdai rabszolgatörvény miatti tüntetés többször erőszakossá vált, többször megdobálták a rendőröket, akik könnygázt és paprikasprét is használtak. A Parlament épülete körül csak kötélkordon volt, a főlépcsőnél, ahol állandó dulakodás volt, pedig még az sem.

"Slave law" passes in the hungarian parliament, while all hell breaks loose. Possibly the very last days of hungarian parliamentarism as we know it. #hungary #parlament #government #politics #fascism #documentary #némethszilárd #orbanviktor #áderjános

20 Likes, 2 Comments - Bankó Gábor (@bankogabor) on Instagram: ""Slave law" passes in the hungarian parliament, while all hell breaks loose. Possibly the very last..."

A 444 kiszámolta, hogy az addig a Szalay utca sarkánál lévő kordonok mintegy 480 métert tesznek ki, de azt mondták nekik az ott álló rendőrök, hogy még várnak további teherautókat és felkészültek mindenre, akár a Kossuth tér lezárására is. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közben Facebook-oldalán arról írt, hogy szerintük a szerdai tömegkezelés arányossága és szakszerűsége kétséges. Ezért közérdekűadat-igényléssel fordultak a rendőrséghez, hogy pontos képet kaphassanak arról, hogy a rendőrség milyen eszközökkel próbálta elkerülni az erőszak eszkalálódását, és jogsegélyt nyújtanak az eljárás alá vont tiltakozóknak.

Könnygázt is bevetett a rendőrség a tüntetők ellen a Parlament előtt | Magyar Hang

Éjfélre kiszorították a tüntetőket a Kossuth térről. Előtte voltak a Fidesz-székháznál és egy időre két hidat is lezártak. Csütörtök délutánra is tüntetést hirdettek.

„A tüntetés egyértelműen békétlenné vált legkésőbb akkor, amikor egyes résztvevők sérülés okozására is alkalmas tárgyakkal kezdték dobálni a rendőröket, kukákat borogattak, tüzeket gyújtottak. Ám annak ellenére, hogy a tüntetés fokozatosan veszítette el a békés jellegét, a rendőrség tudomásunk szerint egyáltalán nem kommunikált a tüntetőkkel, nem figyelmeztette őket a jogsértő magatartásuk következményeire, tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását. Pedig az új gyülekezési törvény kifejezetten előírja az együttműködés kötelezettségét, a rendőrségi törvény pedig kötelezővé teszi a kényszerítő eszköz alkalmazására vonatkozó előzetes figyelmeztetést” – írta a TASZ.

Hozzátették: „Érthetetlen, hogy amikor a tüntetés erőszakossá vált, a rendőrség miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett. Bár történtek célzott, csak a valóban erőszakos tüntetőket érintő kiemelések is, a tömegoszlató eszközök – pl. a könnygáz – használata többször is indokolatlan és ezért jogellenes volt. Ha indokolt volt, akkor olyanokat is érintett, akiknek a tiltakozása megőrizte békés jelleget.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.