A rendőrség összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a szilveszteri tűzijátékozásról

A rendőrség összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a szilveszteri tűzijátékozásról

Elhasznált és hátrahagyott szilveszteri pirotechnikai eszközök egy debreceni lakótelep parkjában 2020. január 1-jén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csak napok vannak hátra 2021-ból, a rendőrség pedig a Facebook-oldalán osztotta meg a tudnivalókat a polgári célú pirotechnikai termékek, tehát a tűzijátékok felhasználásának szabályairól. Mint írják, alapesetben továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni, aminek a kutyák és macskák is nagyon örülnek, feltéve, ha mindenki betartja ezt a szabályt. 150 ezer forintra is büntethető, aki pirotechnikai szert birtokol, használ, vagy vásárol.  

Ezután részletezik a kifejezetten a szilveszteri időszakra vonatkozó tudnivalókat. Kérnek mindenkit, vásárláskor nézze meg, milyen besorolású terméket vásárol. Négy pirotechnikai osztályt különböztetnek meg, és ahogy növekednek a számok, úgy nőnek a kockázatok, és szigorodnak a használati feltételek is.

A rendőrség a posztban hangsúlyozza, pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható, amely az év végén, jellemzően bevásárlóközpontok környékén felállított konténerekben is lehet. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek (alacsonyabb kockázati besorolású tűzijátékok) hozhatók forgalomba.

A részletesebb szabályok ITT olvashatók: