Republikon: Karácsony a befutó, ha most vasárnap kellene szavazni

Republikon: Karácsony a befutó, ha most vasárnap kellene szavazni

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely folytathatná főpolgármesteri munkáját, a baloldali-liberális pártok pedig az országos támogatottságuk felett szerepelnének egy mostani budapesti választáson – derül ki a Republikon Intézet lapunknak eljuttatott fővárosi közvélemény-kutatásából.

A Republikon felmérte a budapesti politikai erőviszonyokat, eszerint jelenleg Karácsony Gergely nyerné a főpolgármester-választást, a pártválasztók 50 százaléka szavazna rá. A kutatás azt is megállapította, hogy a budapestiek kevesebb mint egyharmada szavazna a kormánypártokra egy országgyűlési választáson, a baloldali-liberális pártok pedig az országos támogatottságuknál jobban teljesítenek a fővárosban. Ugyanitt a Jobbik és a Mi Hazánk kevéssé népszerűek. Budapesten amúgy a pártválasztók 35 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, a fennmaradó 65 százalék az ellenzéki pártokat erősíti. Az ellenzék pártjai közül a fővárosban is a DK a legerősebb, őket követi a Momentum, a harmadik azonban az országos mérésekkel ellentétben Budapesten nem a Mi Hazánk, hanem az MSZP. Utóbbi oka feltehetően az, hogy Budapesten több beágyazott szocialista polgármester is hivatalban van, akiknek megítélése pozitívan hat a pártjuk népszerűségére.

Az intézet megmérte a lehetséges főpolgármester-jelöltek népszerűségét is. Az adatfelvétel idején Karácsony Gergely volt az egyetlen biztos induló, de feltételezték, hogy a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk is állít jelöltet. Amennyiben Szentkirályi Alexandra lenne a kormánypártok jelöltje a posztra, a pártválasztók 43 százaléka voksolna rá. A volt főpolgármester-helyettesnek ugyanis van némi választói többlete a kormánypártiakén túl. A teljes budapesti népesség körében Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és a Mi Hazánk jelöltje között 42-36-5 arányban oszlanának meg a szavazatok. 

A kutatásból az is kiderül, hogy ugyan még nincs megállapodás az ellenzéki pártok között, de a budapesti ellenzéki választók többsége egyértelműen ellenzéki együttműködést szeretne látni a kutatás szerint, mind az EP-, mind az önkormányzati választások tekintetében. –Az ellenzéki szavazók több mint háromnegyede együttműködést vár el a pártoktól mindkét választáson. – Az ellenzéki szavazók több mint háromnegyede együttműködést vár el a pártoktól mindkét választáson – állapítja meg a Republikon. Ugyancsak fontos adat, hogy az ellenzéki válaszadók 87 százaléka megtartaná a hivatalban lévő ellenzéki polgármestereket.