A Semmelweis Egyetem bejelentette: oltatlan hallgatóik nem kezdhetik meg tanulmányaikat

A Semmelweis Egyetem bejelentette: oltatlan hallgatóik nem kezdhetik meg tanulmányaikat

Képünk csak illusztráció. A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Fotó: Lehoczky Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azok a hallgatók, akik valós, szakorvosi véleménnyel igazolt egészségügyi indok nélkül utasítják el az oltást, beiratkozhatnak a Semmelweis Egyetemre, de nem kezdhetik meg tanulmányaikat – tájékoztatott a Semmelweis Egyetem közleményében szerdán. 

Indoklásuk szerint az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás nélkül, amikor a hallgatók a gyógyszertárakban, a betegágyak vagy sérült emberek mellett tanulnak és vesznek részt az ellátásban. – Nem megengedhető és az elsősök fogadalomtételével összeegyeztethetetlen, ha veszélyeztetik kiszolgáltatott embertársaikat azzal, hogy nem tesznek meg mindent saját és környezetük védelme érdekében. Amennyiben egy hallgató valamilyen megalapozott egészségügyi oknál fogva nem veheti fel az oltást (például első trimeszterben lévő kismamák), akkor az egyetem vállalja, hogy 5 naponta térítésmentesen antigéntesztet végez nála – közölték. 

Mindkét oltást megkapta az ELTE-sek nagy része

Az átoltottság kapcsán az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is megszólalt csütörtökön. Mint írták, a tanév indításával egyidejűleg önkéntes és anonim felmérést indított annak érdekében, hogy megállapítsa az egyetemi polgárok átoltottságának szintjét. Ezt szeptember 7-ig közel 22 ezer ELTE-s polgár (oktató, hallgató és munkatárs) töltötte ki.

– A válaszadók körében a védőoltás elfogadásának aránya jelentősen meghaladja az országos átlagot: mintegy 90%-uk megkapta mindkét oltást, további 2% pedig tervezi, hogy beoltatja magát. A legnagyobb az átoltottsági arány az oktatók és a kutatók körében, itt a válaszadók 97%-a vette fel az oltást. Ez az arány a hallgatók körében 87%, az egyetemi munkatársak esetében pedig 90%. Az összes válaszadó 7%-a ugyanakkor továbbra is úgy nyilatkozott, hogy nem kapott oltást és nem is tervezi felvenni – írták.