A Szabad Európa egyelőre nem adja le a Zacher Gáborral készített beszélgetés második részét

A Szabad Európa egyelőre nem adja le a Zacher Gáborral készített beszélgetés második részét

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy lapunk (a független sajtó egészéhez hasonlóan) beszámolt róla, Zacher Gábor toxikológus a múlt héten podcast-interjút adott a Szabad Európának. Az interjúnak a múlt héten csak az első fele jelent meg, a második felét mára ígérték.

Mégsem jelent meg egyelőre. Az ok az, írta a Szabad Európa, hogy „a beszélgetés egyik következménye ugyanakkor az lett, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Kásler Miklós szakmai tanácsadó testületének elnöke, Kollár Lajos a szaktárca emailcíméről küldött üzenetében 63 szakmai tagozat vezetőjétől kérte, ítéljék meg, etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a Szabad Európának mondott."

Zacher Gábor nap mint nap covid-osztályon dolgozik, és mentőzik, így testközelből származó tapasztalatai vannak arról, hogy milyen is a valós helyzet a fertőzötteket ellátó kórházakban – ott, ahová a nem propagandasajtót már nagyon rég nem engedik be.

És a toxikológus véleménye nem tökéletesen egyezik a kormány narratívájával. Vagy inkább a szöges ellentéte annak. Zacher beszélt arról, hogy már nem is számolja, hány embert tesz lélegeztetőre, és nem ígéri nekik, hogy meg tudja menteni őket. De valószínűleg a hatalom bögyébe leginkább e megjegyzés hatására került:

„Nem szabad ígérni, ez nem az a felelőtlen ígéret, ami mondjuk Orbán Viktor szájából elhangzott, hogy mindenki nyugodjon meg, aki megbetegedik, meg fogjuk gyógyítani. Hát számoljon el azzal a több mint 22 ezer emberrel, aki Magyarországon belehalt a járványba”

Az ügyet a kormány nem hagyta annyiban, és az orvosszakmai szervezeteken keresztül próbált Zacher után menni. Kollár Lajos az Emmi e-mail címéről kérte arra nagyjából 63 szakmai tagozat vezetőjét, hogy ítéljék meg: etikailag helyes-e mindaz, amit Zacher Gábor elmondott. A szakmai szervezetek azonban illetékesség hiányára hivatkozva elhárították a „kérést".

A Szabad Európa azt írja, hogy a második rész ott pihen náluk, élesítésre készen, de

„A Szabad Európa minden országban, ahol jelen van, a felelősségteljes társadalmi vita színtere és a szabad véleménynyilvánítás fóruma. Ugyanakkor rendkívül fontos számunkra interjúalanyaink bizalma és védelme is, ezért Zacher Gáborral közösen úgy döntöttünk, hogy a vele készített beszélgetés második része egyelőre nem jelenik meg" – írják.