A szakdolgozói kamara szerint szenved az egészségügy

A szakdolgozói kamara szerint szenved az egészségügy

Lélegeztetett beteget látnak el védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók a fővárosi Szent László Kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. december 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vannak olyan ellátási formák, ahol tragikussá vált a helyzet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint. Balogh Zoltán az Inforádiónak elmondta, hogy egyre inkább fokozódik a kórházba kerülő, ellátást igénylő betegek száma és betegségük súlyossági foka. Emellett az ellátásban résztvevő szakdolgozók száma – jelentősebb vagy kisebb mértékben, de – csökken. – Tehát a maradók sokkal több munkaórában végzik a tevékenységüket: nem 168, hanem 200-220 órában, sőt, hallani már olyan extrém esetekről is, amelyek a 300 munkaórát közelítik – mondta.

A kamara elnöke azt nem tudta megerősíteni, hogy a KSH legfrissebb jelentése szerint mintegy 17 ezren hagyták el – egy év leforgása alatt – az egészségügyi pályát. A konkrét adat a februári éves tagsági kártya megújításánál derülhet ki.

Balogh Zoltán szerint igaz az az állítás, hogy a létszámhiánynak komoly következményei lehetnek: a nagyobb leterheltség mellett megnőhet a tévesztések és hibák lehetősége. Arra is kitért, hogy a létszámhiány és a halálozás közötti összefüggések tényezői lehetnek az ellátási problémáknak, miután jóval nagyobb terheléssel jóval kisebb létszám jut a betegellátás különböző területein a gondozottakra, ellátottakra. Tehát a következő években az egészségügy megújulásának egyik fontos kitörési pontja kell, hogy legyen a humánerőforrás menedzsment kezelése, és ebben kiemelt szerepet kell hogy kapjon az ápolók és a szakdolgozók helyzete.