A szakértők csak a veszélyeztetetteknek ajánlják a negyedik oltást

A szakértők csak a veszélyeztetetteknek ajánlják a negyedik oltást

Salgótarján, 2022. január 23. Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendő a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. január 23-án. MTI/Komka Péter

Fotó: Komka Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői nevű csoport állásfoglaláést tett közzé a negyedik oltásról, írja a 444. Az aláírók között ismert virológusok, immunológusok és epidemiológusok vannak. Az állásfoglalás fő üzenete, hogy bár a negyedik oltás ajánlott a veszélyeztetett csoportokba tartozók (például a 60 év feletti, először Sinopharm vakcinát kapott emberek és a legyengült immunrendszerűek) számára, a járvány e fázisában az egyéb járványellenes intézkedések hatékonyabbak lehetnek, .

Mint lapunk is megírta, a kormány lehetővé tette, hogy életkori és egyéb korlátozások nélkül bárki felvehesse a negyedik oltást, aki legalább négy hónapja megkapta a harmadikat. Ezzel Magyarország a második állam Izrael után, ahol lehetővé vált a második emlékeztetőoltás. Ez logikus is abból a szempontból, hogy Magyarországon a harmadik oltási kör is az első között indult be, nem kis részben a sokszor hatástalan kínai Sinopharm vakcinák miatt kialakult közfelháborodás miatt.

A szakértők a jelenlegi helyzetben a negyedik oltás helyett nagyobb hangsúlyt fejtetnének az oltatlanok számának csökkentésére, illetve a csak két oltást kapottak harmadik oltására. Mint írják, Magyarországon magas az oltatlanok aránya, így járványügyi szempontból fontos lenne az ő meggyőzésük az oltás felvétele érdekében.

A negyedik oltás szerintük elvonja a figyelmet az első kettő, illetve a harmadik fontosságáról (utóbbi bizonyítottan jelentősen megemeli a védettséget). Emellett indokolatlanul leterheli az orvosokat és az oltópontokat. Az is felvethető, hogy a túl korai negyedik oltások azt a hiedelmet erősítik az emberekben, hogy az oltás kevéssé hatékony, és ezért kell gyakran újra oltani.

Viszont a nyilatkozatot aláíró kutatók fontosnak tartják a negyedik oltást a következő csoportoknak: immunszupresszált és immunhiányos betegek; azon idősek, akik két kínai oltást és egy másikat (jellemzően Pfizert) kaptak, mert bennük még csak egy biztosan hatékony oltás van, illetve a kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók.

Más járványügyi intézkedések, mint például a szigorúbb maszkhordás, az otthon elvégezhető tesztek és az FFP2-es maszkok ingyenes biztosítása, illetve a rendezvények résztvevőinek korlátozása sokkal fontosabb lenne a szakértők szerint, mint a negyedik oltás

 

Címkék: negyedik oltás