A szakszervezeti szövetségek részt vesznek a pedagógusok tüntetésén

A szakszervezeti szövetségek részt vesznek a pedagógusok tüntetésén

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Tiltakozunk azok ellen a kormányzati és egyes munkáltatói nyilatkozatok és intézkedések ellen, melyek alkalmasak a pedagógus társadalom érdekeiért kiálló, oktatásban dolgozó kollégák megfélemlítésére!” – olvasható a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közös nyilatkozatában.

Emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt hetekben több tankerületi vezető próbált nyomást gyakorolni a kormány által is elismert jogos bérigény mellett kiálló pedagógus kollégákra, sőt, olyan államtitkári kijelentésre is sor került, mely a pedagógusok morális meggyőződését kívánta kétségbe vonni!

Az aláírók felhívják a figyelmet arra, hogy a pedagógusok sztrájkjogát előbb adminisztratív eszközökkel korlátozták, majd ezeket a korlátozásokat, a kétharmados parlamenti többség birtokában, a pedagógusokkal történő egyeztetés nélkül, jogszabályba emelték! Ez – az álláspontjuk szerint tisztességtelen munkáltatói magatartás – tolta el a tiltakozó akciókat a polgári engedetlenség irányába.

Kiemelik, a pedagógus szakszervezetekkel folytatott egyeztetések során az oktatási kormányzat a tárgyalási folyamatot pusztán színjátéknak tekinti.

Felhívják a figyelmet ennek a hibás oktatáspolitikának a káros hatásaira. A pedagógus társadalom relatív elöregedése, a pályakezdő pedagógusok alacsony létszáma mind azt mutatja, hogy sem a bérezés, sem a munkaterhelés nem megfelelő a közoktatás területén.

Az aláírók hangsúlyozzák, a demokratikus társadalmakban és demokratikus politikai rendszerekben minden munkavállaló alapvető joga a sztrájk, amikor a tárgyalási lehetőségei kimerültek. A párbeszéd egyik feltétele ezen jogok maradéktalan tiszteletben tartása, a munkaadói és a politikai nyomásgyakorlástól történő tartózkodás!

Végül kijelentik, „elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a PSZ és a PDSZ által október elején az Alapvető Jogok Biztosának területei hivatalai elé szervezett demonstrációkra mozgósítsuk szövetségeink tagszervezeteit.”

A két pedagógus szakszervezet szeptember 12-én jelentette be, hogy október 5-én – amikor az UNESCO a Pedagógusok Világnapját ünnepli – együttes akciót hirdet az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál, ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtanak át. Ezekre az akciókra hívják a kollégákat, szülőket Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs területi irodáihoz.