A szakszervezeti vezető szerint a szülők otthon tarthatják az iskolás gyerekeiket

A szakszervezeti vezető szerint a szülők otthon tarthatják az iskolás gyerekeiket

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái fertőtlenítik a budapesti Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola épületét 2021. április 6-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A súlyos, krónikus betegség feljogosítsa a szülőt arra, hogy otthon tartsa gyermekét” – mondta a Házigyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin a RTL Híradónak az április 19-ére kitűzött iskolanyitás kapcsán.

Az RTL Klub Híradójának egy anya beszélt arról, semmiképp sem fogja tüdőbeteg kisfiát iskolába engedni: „Ha nyitnak az iskolák, akkor is ki fogok valamit találni. A tüdőkapacitása körülbelül 60-70 százalékos” – mondta.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az iskoláknak indoklás és mérlegelés nélkül el kell fogadni, ha az élet és egészség védelmére hivatkozva egészséges gyerekeket is visszatartanak a szüleik. Szerinte ezt kérvényezni kell, de az intézménynek el kell fogadni. „Egyetlen egy dologra kell ügyelnie a szülőnek ebből a szempontból, hogy elegendő jegye legyen a tanulónak ahhoz, hogy tanév végén lezárható legyen” – mondta.

Az Emmi válasza szerint a szülők többsége szeretné, hogy gyermek visszatérhessen az iskolába, hiszen dolgozniuk kell. Ők is azt közölték, hogy annak olyan szabályok, amelyek esetében a tanulók otthon maradhatnak, például a veszélyeztetett tanulók igazgatói engedéllyel. De hozzátették, hogy amennyiben egy diáknak átlépi a hiányzása a 250 órát, osztályozó vizsgát kell tennie.

Mint arról szombaton beszámoltunk, a jelenlegi járványadatok mellett nem engedi jelenléti oktatásba a gyerekeit Budaörs város polgármestere, Wittinghoff Tamás.

A tervezett április 19-i nyitással kapcsolatban a Szülői Hang is kiadott egy közleményt szombaton. A Nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos címet viselő közleményben a szülői érdekvédelmi csoport többek között azt írja: „Szülőként nem kaptunk objektív, szakmai alapokon nyugvó megerősítést abban, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19 -i nyitása biztonságos lenne. A kormányinfón elhangzottak szerint »az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amelyeket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni«, de nem derült ki, hogy a kormányzat szerint a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat érintő kockázatok számszerűen mekkorák.”

– Amennyiben a kormány ragaszkodik az általános iskolák és óvodák április 19-i nyitásához, a szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák; erről minden családnak önállóan kell döntenie a kockázatok ismeretében – írta közleményében a Szülői Hang.

Címkék: iskola, koronavírus