A Széchenyiben és romkocsmában is jártak Budapesten a koronavírussal fertőzött diáklányok

A Széchenyiben és romkocsmában is jártak Budapesten a koronavírussal fertőzött diáklányok

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez a központ laboratóriumában Pécsen (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két napig tartózkodott Budapesten az a két, majd későbbi tájékoztatás szerint három külföldi diáklány, akiről később Csehországban kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Alaposan kikérdezték őket, nálunk mit csináltak nálunk, merre jártak.

Az amerikai és ecuadori diáklányról már tudni, hogy egy belvárosi lakásban szálltak meg, de a bérbeadóval nem találkoztak, a foglalást az interneten intézték, és a kulcsot is borítékban kapták meg – közölte az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Müller Cecília mindenesetre személyesen vette fel a kapcsolatot a lakás tulajdonosával és – szavai szerint – megnyugtató válaszokat kapott.

A diáklányok több helyen megfordultak Budapesten, ezt nem volt könnyű végigvenni, hiszen nincs budapesti helyismeretük. Az mindenesetre kiderült, hogy nem nagyon voltak étteremben, az ételt általában a lakásba rendelték, illetve főként gyalog közlekedtek. Néhány konkrétumot azért tudni: jártak egy romkocsmában, egy palacsintázóban és a Széchenyi fürdőben. Utóbbi intézménnyel az országos tiszti főorvos fel is vette a kapcsolatot, és kiderült, hogy éppen nemrég döntöttek a korábbi eljáráshoz képest szigorúbb fertőtlenítésről, illetve az úszómedencékben is megemelték már a klór szintjét. Ez azért fontos, mert Müller Cecília elmondása szerint a vírus körüli burkot tönkreteszi a klór. Mindenesetre elrendelték a fürdő rendkívüli fertőtlenítő nagytakarítását.

A kikérdezésük közben az is kiderült, hogy az egyik lánynak már Budapesten fájt a feje, ezért egy gyógyszertárba is bementek.

Hazánkban egyelőre senkit sem kértek meg arra, hogy maradjon otthon, vagy jelentkezzen vizsgálatra, mert találkozhatott a lányokkal. Müller Cecília ezt azzal indokolta, hogy a WHO irányelveit követik, és azoknál a személyeknél lehet szükséges ilyen intézkedés, akik „szoros kontaktusba” kerültek a lányokkal. Annak is megvan a pontos definíciója, hogy mi számít szoros kontaktusnak. Ráadásul az eset kapcsán több információt kell még beszerezniük. A szakember itt kiemelte azt is, hogy a vírus a tárgyakon keresztül nem terjed.

Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára a tájékoztatón elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint világszerte 83 országot érint a koronavírus-járvány, és 93 ezernél is több regisztrált eset van. Az Európai Unión belül 21 országban jelent meg már meg a betegség. – Nem zárható ki, hogy Magyarországon is megjelenik majd, akkor járunk el felelősségteljesen, ha számolunk ezzel – fogalmazott az államtitkár.

Menczer Tamás arra kérdésre, hogy a március 15-i eseményeket befolyásolja-e a helyzet, azt mondta, a magyar kormány mindennap mérlegeli a friss információkat, és meg fogja hozni a szükséges döntéseket.

FRISS: Cikkünk megjelenését követően, az M1 híradójának beszámolója szerint nem kettő, hanem összesen négy diáklányról volt szó. Kettejüket Csehországban, harmadik társukat Dániában ápolják, míg a negyedik diáklány tünetmentes.