Flashmob, élőlánc, tüntetés: országszerte tiltakoznak a pedagógusok pénteken is

Flashmob, élőlánc, tüntetés: országszerte tiltakoznak a pedagógusok pénteken is

Nagykovácsiban is tiltakoztak a pedagógusok helyzete miatt (Fotó: Albert Enikő / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

A reggeli iskolakezdés előttre hirdetett flashmobot (villámcsődületet, ahogy néha magyarul hívni szokták) a Közép-budai Tankerület több iskolája is, a tanárok megalázó helyzete, illetve a tiltakozó tanárok megfélemlítése, elbocsátása miatt. A Telex tudósítása szerint nagyjából kétszázan vettek részt a gyors megmozduláson. 

Diákok és tanárok is eljöttek, voltak a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumból is, ahol a tantestület több mint fele kapott figyelmeztető levelet a korábbi tiltakozásokban való részvételük miatt. Az iskola tanára, Hortobágyi Péter megköszönte a diákok és a tanárok kiállását.

Ugyancsak élőlánccal tiltakoztak Orbán Viktor egykori iskolájánál, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumnál. A 444.hu beszámolója szerint az egyik tanár arról beszélt nekik, havonta nettó 235 ezer forintot keres, több másodállásra van szüksége a normális megélhetéshez.

Debrecen sem maradt tiltakozás nélkül. Az ottani Fazekas Mihály Gimnázium, illetve a Tóth Árpád Gimnázium diákjai és tanárai mellett szülők is csatlakoztak az élőlánchoz – derült ki a Magyar Hanghoz eljutó beszámolóból. 

Ugyancsak tiltakoztak Nagykovácsiban. A Magyar Hang tudósítója arról számolt be, hogy a Pest megyei Nagykovácsi Általános Iskolában öt pedagógus csatlakozott polgári engedetlenséggel a péntek reggeli országos tiltakozáshoz, a helyi szülők, támogatók egy csoportja pedig szolidaritásból szimbolikus élőláncot szervezett reggel az iskola köré.

Tiltakoztak a 9. kerületi Kosztolányi Dezső Általános Iskolánál is. 

– Az eddigi sztrájkköveteléseken túl tiltakozunk a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium kollégáinak elbocsátása, valamint a polgári engedetlenségben részt vevő pályatársaink megfélemlítése ellen! – ezt pedig a soproni Lackner Kristóf Általános Iskola elől üzenték pénteken.

Délután tüntetés is várható, 16.30-ra hív mindenkit demonstrálni a budapesti Hősök terére a Diákok a Tanárokért mozgalom Facebook-eseménye

Péntek délelőtt a TASZ jelezte, ingyenes segítséget nyújt az érintett pedagógusoknak munkajogi, sztrájkkal vagy tüntetéssel kapcsolatos kérdésekben is.

A nap folyamán számos vidéki és budapesti helyszínen tartanak majd tiltakozóakciókat, élőláncokat, tüntetéseket. Kövessék a hang.hu-t egész nap, hogy értesüljenek a legfrissebb fejleményekről!