A Szent László kórházban már 12 embert vettek le a lélegeztetőgépről

A Szent László kórházban már 12 embert vettek le a lélegeztetőgépről

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idősotthonok egyharmadának ellenőrzésével végeztek eddig a hatóságok, a 345 vizsgált intézményből csak kettőben nem volt biztosított az orvosi ellátás – közölte az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília. Ez egy általános átvilágítás, hiszen azokon a helyeken, ahol megjelent a járvány, ott külön vizsgálat zajlik. Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, miért kell a jövőben két budapesti kórházba szállítani vidékről is a koronavírusos betegeket. Ennek oka az, hogy a többi intézményben így a normális rendre visszaállhat az ellátás, nem kell külön karantén. A Magyar Hang kérdései ezúttal sem hangozhattak el.

Security Check Required

Müller Cecília azzal kezdte, hogy az ápolók napja alkalmából köszöntötte a területen dolgozókat. Felidézte, hogy ő maga is dolgozott segédápolóként, három műszakban.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa ezúttal is beszámolt az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről. Mint mondta, eddig 421 ember vállalta önként, hogy egy elektronikus szoftverrel ellenőrizzék, betartja-e a hatósági házi karantén szabályait. Budapesten és Pest megyében 366 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozások előírásainak be nem tartása miatt, míg vidéken 84 hasonlóra került sor. Mint kiderült, rémhírterjesztés miatt továbbra is 86 eljárás van folyamatban.

Az országos tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy a Szent László kórházban már 12 beteget tudtak levenni a lélegeztetőgépről – köztük egy 40 éves pácienst is – és összességében a gyógyultak száma is ezer felett van. Jelenleg 1881 aktív fertőzöttről van tudomásuk, 60 százalékuk budapesti és Pest megyei.

A javuló számoknak is köszönhetően visszatérnek a járvány kezdetekor elképzelt beutalási rendre, amikor kijelölt intézményekben látják el a koronavírusos betegeket. Jelenleg 35 ilyen intézmény van, de ha új beteg kerülne kórházba, ezután már a Dél-Pesti Centrumkórházba vagy a Korányiba szállítják. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a többi kórházban működhessen rendben az alapvető egészségügyi ellátás.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológiai laboratóriuma részt vett egy nemzetközi körvizsgálaton és száz százalékon megfelelt. A lényege az volt, hogy ismeretlen mintákból kellett kiválasztani a koronavírust. Ennek üzenete a tiszti főorvos szerint az, hogy rendkívül eredményesen dolgozó szakemberek vannak Magyarországon.

Az idősotthonok ellenőrzéséről Müller Cecília azt mondta, hogy eddig 345 intézményt vizsgáltak – ez a szociális intézmények egyharmada – és több mint 21 ezer gondozottat jelent. A 345-ből 343 otthonban az orvosi ellátás biztosított volt. Az intézmények döntő többségénél biztosítottak voltak az egyéb tárgyi feltételek, de volt olyan, ahol nem volt rendben teljesen a mosogatás és fertőtlenítés. Kiderült az is, hogy az izolációt jellemzően kétágyas szobákban oldották meg.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Elegendő vérplazmadonor áll rendelkezésre.
  • A kormány szerdán ülésezik, akkor tárgyalnak a kijárási korlátozás enyhítésének lehetőségeiről.
  • Az eldobható szájmaszkokat érdemes a használat után széttépni, nehogy valaki a kukából kivéve fel akarja venni. Azt is javasolta az országos tiszti főorvos, hogy dupla zacskóban legyen kidobva, úgy mehet a kommunális hulladék közé.
  • A Budapestre szállított betegek a lakcímük szerinti statisztikába szerepelnek, tehát ha valaki vidékről kerül be egy fővárosi intézménybe, akkor a vidéki adatsorban fog szerepelni.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, annak ellenére, hogy eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk választ. Kedden – többek között – az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

  • Ahogy arról lapunk tavaly nyáron beszámolt, a Semmelweis Egyetem és több vidéki kórház műtőiben sem működött a központi klíma, nyáron harminc fok feletti hőmérsékletben végeztek operációkat, ami növeli a fertőzésveszélyt és munkavédelmi szempontból is aggályos (a vonatkozó irányelvek alapján legalábbis). Tavaly nyár óta megtörténtek-e a szükséges karbantartások? 
  • A műtők levegőrendszerének karbantartására, működőképessé tételére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tavaly nyáron külön forrást jelentett be. Hány intézmény Igényelt pénzt a klímák rendbetételére?
  • Mely intézmények voltak ezek?