A szétválasztott bangladesi ikrek otthon ünnepelhették születésnapjukat

A szétválasztott bangladesi ikrek otthon ünnepelhették születésnapjukat

A két bangladesi testvér kézfogója (Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány néhány héttel ezelőtti, de a Blikk által csak most felfedezett Facebook-bejegyzése szerint a két évvel ezelőtt a magyar orvoscsoport által szétválasztott bangladesi ikerpár a műtét óta most először ünnepelhette otthon a születésnapját.

Mint írják, a két testvér nem azonos módon vészelte át a beavatkozást, és eltérő sikerességgel fejlődik azóta is: „A műtét technikailag sikerült, Rabeya a műtétsorozat nyertese lett, Rukaya halmozottan sérültté vált, de él. Sokan mondják, hogy az is csoda, hogy élnek mindketten.”

A műtéttel korántsem fejeződött be az ötéves kislányok ellátása, amely nagy valószínűséggel még sokáig folytatódni is fog: „A 2019. augusztusi szétválasztás után az Operation Freedom az ikrek rehabilitációjával és lágyszövet- és koponyacsontpótló műtéteivel folytatódott a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül Dakkában. A koronavírus-járvány ellenére orvosaink, segítő önkénteseink számos alkalommal jártak kint az elmúlt két év során.”

„Bár Bangladesben a súlyos Covid pandémia sajnos beárnyékolja az ünnep örömét, ez az első születésnapjuk, amit családi otthonukban két különálló gyermekként töltenek.”

A beszámolóban közelebbről meg nem nevezett „sok kellemetlen utózöngét” emlegetnek, ami valószínűleg a Szász János filmrendezővel, a műtétet megörökítő dokumentumfilm jogai felett kialakult, és már rendőrségi eljárásig fajult vitájukra utal.

Mint lapunk is megírta, idén februárban rendőrök kopogtattak Szász János rendező budakeszi otthonának ajtaján, és számítógépeket, telefonokat foglaltak le, még a gyerekek online oktatásra használt eszközeit is. A rendező megerősítette, hogy az ügy hátterében a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus áll. A rendőrök vélhetően a film nyersanyagát, vagy annak egy részét keresték Szásznál.

„Amennyiben a házkutatás mögött valóban ez a film áll, mi, a műtétet végző egészségügyi személyzet nagy részének nevében elmondhatom, hogy nehéz ezt értelmezni, de mélységesen fel vagyunk háborodva a történtek miatt” – mondta a Telexnek Csókay András, az operációban központi szerepet vállaló agysebész, aki a műtét után egyébként kilépett a szétválasztást megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványból