A Színművészeti hallgatói nem hagyják el a blokád alá vont épületet

A Színművészeti hallgatói nem hagyják el a blokád alá vont épületet

A színművészetis hallgatók melletti kiállás 2020. október 16-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába adta meg a színművészeti élére frissen kinevezett Szarka Gábor kancellár a délután hat órai határidőt, a hallgatók nem hajlandók elhagyni az általuk blokád alá vett épületeket. Miközben a diákok erről éppen sajtótájékoztatót tartottak, a hírek szerint bent mégis megkezdték volna a kiürítést az úgynevezett üzemeltetési munkatársak, de nem jártak sikerrel.

– Az épületek kiürítésére vonatkozó rendelkezést elutasítjuk – jelentették be a szíművészeti hallgatói pénteken délután hat órakor. Ez volt az az időpont, ameddig el kellett volna hagyniuk a 46. napja blokád alá vont Vas utcai épületet.

Legalábbis Szarka Gábor kancellár és Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes egy közösen aláírt dokumentum alapján előbbre hozta a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) őszi szünetét, amely október 16-tól 26-ig tart. Ez idő alatt úgy tervezték, hogy senki sem tartózkodhat az épületben, amelyet fertőtlenítenek, és karbantartási munkákat is végeznek. Az új vezetés így szeretné eltávolítani az intézményt augusztus végén elfoglaló diákokat, akik azóta sem ismerik el legitimnek a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot, illetve Szarka Gábor kancellárt.

https://www.facebook.com/magyarhang.org/videos/837970186958433/?eid=ARBT1LJaM9l6TCiKgK9Q1IdUYA3BSnW9frpkfT_0sJFOasZcSMAQjUkVzwAsisek3J9HVxDNMHm7akLR

A hallgatók azt is közölték, hogy az őszi szünetet az eredeti rend szerint október 22 és 28 között tartják. A kancellár utasítását nem tartják jogszerűnek és jog útra fogják terelni az ügyet. Hiába lett volna a kiürítés indoka a járvány, a diákok szerint ezt semmi nem támasztja alá, a terveket a hallgatói véleménynyilvánítás elhallgattatására irányuló politikai szándéknak tartják. Bejelentették, hogy birtokvédelemért folyamodtak a jegyzőhöz. – Az egyetemi polgároknak az épületek használatát senki nem tilthatja meg – szögezték le.

Megköszönték a főváros felajánlását egy másik helyszínre, ám ők az oktatást továbbra is a Vas utcai és Szentkirályi utcai épületben képzelik el. – Veletek vagyunk – skandálta erre a tömeg.

Az is elhangzott, hogy megpróbálták kiüríteni a tantermeket és a kollégiumi szobáikat, ezért a hallgatók visszamentek, hogy azt megakadályozzák. A Magyar Hang szerette volna megtudni a hallgatók képviselőitől, hogy pontosan mi is zajlott az épületben, kik és hogyan próbáltak kiüríteni helyiségeket, de későbbre ígértek tájékoztatást. Információink szerint az üzemeltetési munkatársak próbálkoztak, de nem jártak sikerrel.

Délután hét órakor a hallgatók egyik képviselője bejelentette, hogy nem sikerült az új vezetésnek kiüríteni a termeket és az Ódry színpadra is vissza tudtak menni a hallgatók. Ez volt az a helyszín, ahol eddig a fórumaikat tartották, most pedig ezt folytatják is.

Az SZFE melletti szolidaritás kifejezése, valamint a hallgatói párbeszédek megindításának céljából, az ország több egyetemének hallgatói által életre hívott Titkos Egyetem mindeközben Facebook-oldalán demonstrációt hirdetett, így ellenállva a kancellári felszólításnak, és kértek minden szimpatizánst, támogassa őket. Délután hat óra előtt már megtelt a színművészeti egyetem Vas utcai épülete előtti terület. Az összegyűlt tömeg délután hat óra előtt néhány perccel tapssal, illetve vastapssal köszöntötte az egyetem épületének erkélyein megjelent hallgatókat.