A színművészeti hallgatói szerint a hétfő esti tiltakozó megmozdulásuk csak a kezdet

A színművészeti hallgatói szerint a hétfő esti tiltakozó megmozdulásuk csak a kezdet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Biztosan lesznek még újabb tiltakozó akciók – ezt mondta a Magyar Hangnak a színművészeti hallgatói önkormányzatának elnöke. Csernai Mihályt azután kérdeztük, hogy az egyetem vezetése és szenátusa hétfőn bejelentette lemondását, mert „csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatnák fenn” az önálló vezetés látszatát azután, hogy keddtől a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi formában működik tovább. 

– A hallgatók körében végzett felmérésünk eredménye azt mutatja, hogy a döntő többség összhallgatói akciókkal kíván tiltakozni az intézmény átalakítása ellen. Ennek részleteit még nem dolgoztuk ki, de az biztos, hogy a Kossuth téren tartott első, és a hétfő estére tervezett második tiltakozó akció után még lesznek újabbak – nyilatkozta a Magyar Hangnak Csernai Mihály a hallgatói önkormányzat vezetője. 

Arra a kérdésre Csernai Mihály nem tudott válaszolni, hogy akár hosszabb ideig tartó akciókra is sor kerülhet-e, illetve hogy azoknak mi lesz a formája, hiszen arról még nem született döntés. Ám személy szerint úgy véli, a hétfő esti tiltakozó gyűlés csak a kezdet, és nem csak egyetlen további akcióra lehet számítani a jövőben.

A kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az átalakítás ellenzői szerint az egyetemet belekényszerítik ebbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás. Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére.

A színművészeti vezetése hétfőn bejelentette lemondását. Így távozik Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, illetve az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja.