A színművészetit fenntartó kuratórium akár alternatív oktatást is szervez

A színművészetit fenntartó kuratórium akár alternatív oktatást is szervez

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyiben a bíróság kimondja, hogy jogszerű a színművészeti egyetem oktatóinak sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez – erről beszélt az SZFE-t fenntartó kuratórium tagja az ATV Híradónak.

Ismert, az SZFE sztrájkbizottsága szerdán megkezdte a tárgyalásokat a törvény által meghatározott tárgyalópartnerrel, a sztrájkot meghirdető egyetemi dolgozók munkáltatójával, a felmondási idejét töltő rektorhelyettessel és a kancellárral. A munkabeszüntetés a tiltakozásuk része, mert szerintük ameddig a kuratórium nem mond le, az egyetemen nem állnak fenn az oktatás megkezdésének feltételei.

Követeléseik az alábbiak:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

 Az ATV Híradónak nyilatkozó Lajos Tamás, a SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja szerint ezek politikai követelések, ezért úgy véli, a sztrájk úgy ahogy van jogellenes. Amint jogi lehetőségük nyílik rá, azonnal bírósághoz fordulnak, és ha a bíróság megállapítja, hogy ez egy törvényes sztrájk akkor megszervezik az alternatív oktatást.

Lajos Tamás azt még nem akarta elárulni, hogy miként szervezik meg az oktatást, de annyit elmondott, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat.