A szülők felelőssége most sokkal nagyobb

A szülők felelőssége most sokkal nagyobb

Óvodások (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiányzik egy új, részletes protokoll a bölcsődék számára a koronavírus-járvánnyal összefüggésben – legalábbis így látja Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy a szülők a szokásosnál is jobban figyeljenek arra, ne vigyék a gyermeket betegen közösségbe.

A biztonsági intézkedéseken túl a szokott módon készülnek a szeptemberre az óvodák és a bölcsődék. Az óvodák működésében azon kívül, hogy gyakrabban takarítanak és fertőtlenítenek, nincs változás, továbbra is a koronavírus-járvány kezdete óta megszokott rendet követik. Kisgyermekek nevelésében a másfél méteres távolságtartás nem életszerű, a nagy csoportlétszámok miatt a délutáni pihenés alatt sem fogja tudni ezt megoldani sok óvoda. De annyit mindenképpen megtehetnek az intézmények, hogy minél több szabadtéri tevékenységet szerveznek a gyerekeknek, és a korábbinál is többet szellőztetnek. A maszkviselés itt sem kötelező a pedagógusok számára, de aki szeretné, hordhatja.

A Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának vezetője, Verba Attiláné elmondása szerint ugyanakkor ők nehezményezik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának protokollja a pedagógusok védelmére nem tér ki.

Még nagyobb lesz a szülők felelőssége

A szakszervezet – Verba Attiláné elmondása szerint – támogatja, hogy csak akkor zárjanak be egyes intézményeket, ha erre nagyobb számú megbetegedés esetén a járványügyi szakemberek szerint valóban szükség van. A szakszervezet eddig is szorgalmazta a „bemeneti tesztelést”, vagyis, hogy az iskolai és óvodai tanév elején teszteljék a gyerekeket és a pedagógusokat is, és hogy ne csak akkor járjon táppénz, ha a gyermek betegsége miatt otthon kell maradnia a szülőnek, hanem akkor is, ha úgy ítéli meg, hogy nem biztonságos a gyermek óvodába járása.* – Mindig is volt olyan a gyakorlatunkban, hogy a szülők beteg gyerekeket hoztak be az óvodába. Ha ez már kora reggel kiderült, megkértük, hogy vigye el a gyermeket orvoshoz, ha pedig napközben derült rá fény, akkor felhívtuk telefonon. Most is ezt a gyakorlatot követjük, csak még hangsúlyosabban. Én bízom a szülőkben, hogy most talán még jobban odafigyelnek erre – mondta Verba Attiláné.

A szakszervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet: az első hullám alatt megtehették a szülők, hogy az óvodával való megbeszélés után nem vitték be a gyermeket, ősztől azonban a normális menetrend áll vissza. Verba Attiláné szerint szeptembertől is lehetőséget kellene adni a szülőnek: ha úgy ítéli meg, az óvodával való egyeztetés után, tarthassa otthon a gyermeket, és ez igazolt hiányzásnak számítson.

Új helyzetek elé kerülnek a bölcsődék

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Viktória is úgy gondolja: szükséges lenne egy új, részletes, központilag kiadott protokoll a bölcsődék számára is, mert a május 22-i bölcsődei járványügyi szabályokról szóló NNK tájékoztató még nem tartalmazhatta az őszi teendőkkel kapcsolatos iránymutatásokat. Például, hogy megtartsák-e, ha pedig igen, akkor hogyan a szokásos családlátogatásokat, és az újonnan felvett gyerekeknek a szülői értekezleteket. 

Kérdéseket vethet fel a szakszervezeti vezető szerint a gyerekek beszoktatása is, ebben a körülbelül két hetes periódusban a gyermekeket kezdetben csak rövidebb, később egyre hosszabb időre viszik be a szülők az intézménybe. Bár a szülő nélküli beszoktatás is elképzelhető lehetőség, továbbra sem tiltja semmi, hogy velük történjen a beszoktatás, de azt sem, hogy a fenntartó ettől eltérő döntést hozzon, amennyiben a település fertőzöttségi adatai azt indokolnák.

Szűcs Viktória ebben az esetben is a május 22-én kiadott protokollnak azt a javaslatát tekinti irányadónak, hogy a gyerekekkel, amíg lehet, még a korábbinál is több időt töltsenek a szabad levegőn – szerinte ezt a beszoktatásnál is minél jobban figyelembe kellene venni.

Lazult a fegyelem tavasz óta

Nincsenek központi ajánlások a bölcsődei ellátást igénybe vevő szülők magatartásával kapcsolatban sem, Szűcs Viktória szerint sokkal erőteljesebben lenne érdemes kommunikálni például azt, hogy csak egészséges gyermeket vigyenek közösségbe. Hátrány lehet szerinte az is, hogy ettől az évtől nem kötelező a bölcsődeorvos foglalkoztatása, a fenntartó döntésére van bízva, szán-e forrást arra, hogy gyermekorvost alkalmazzon a bölcsődében. – Igaz, hogy a bölcsődeorvos csak néhány órát tudott szánni egy-egy intézményre, de egy fertőzésgyanús gyermek esetén nagy segítség lehet, ha kéznél van egy kompetens szakember, és nem a bölcsődevezetőre vagy a kisgyermeknevelőkre van bízva annak eldöntése, hogy kockázatot jelent-e a gyermek jelenléte. A minisztérium iskolák és óvodák számára készült járványügyi protokolljában például szerepet kap az iskolaorvos – mondta a Magyar Hangnak Szűcs Viktória.

Mint Szűcs Viktória felhívta a figyelmet, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete azt javasolja a gyermekorvosoknak, idén ne adják ki a bölcsődébe iratkozó gyerekeknek a szokásos igazolást arról, hogy a gyermek egészséges, hiszen jelen körülmények között nem tudják megítélni, hogy a gyermek nem koronavírussal fertőzött-e esetleg. A szakszervezeti vezető úgy tapasztalja, hogy a bölcsődék többsége nagyon jól fel van szerelve vírusvédelmi szempontból, és reméli, hogy ez az állapot év végéig ki is tart. Ugyanakkor a szülők esetében szerinte a maszkhasználat terén érződik, hogy lazul a fegyelem a tavaszihoz képest.

*Cikkünket pontosítottuk. A gyermek betegsége esetén egyébként is jár a táppénz. A szakszervezeti vezető arra az esetre utalt, amikor a gyermek nem beteg, de a járványhelyzet miatt a szülő úgy ítéli meg, hogy nem biztonságos óvodába járatni a gyermeket.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.