A tanárok béremeléséről egyeztetett Rétvári Bence

A tanárok béremeléséről egyeztetett Rétvári Bence

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

FK

A pedagógusok béremeléséről egyeztetett a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára civil szervezetekkel kedden, írja az MTI.

A megbeszélés után tartott budapesti sajtótájékoztatón Rétvári Bence elmondta: a kormány elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, három év alatt 75 százalékkal növeli a tanárok juttatását. Jövőre 21, utána 25, majd 29 százalék emelést terveznek, így 770 ezer forintra nő a pedagógusok átlagbére. 

Az államtitkár fontos lépésnek nevezte a béremeléshez az uniós források kifizetéséről hétfőn kötött megállapodást.

Rétvári Bence a szakszervezetek hétfői javaslatára, amely köznevelési kerekasztal felállítását szorgalmazta, úgy reagált, meglepte a kérés, hiszen évek óta működik a köznevelési stratégiai kerekasztal. Ebben a pedagógusszervezetek, szakszervezetek, diákszervezetek, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a munkáltatók és a fenntartók széles köre vesz részt. Ezzel párhuzamosan zajlik az egyeztetés a sztrájkbizottságokkal, konzultáltak a pedagógusokkal nyáron és ősszel is az iskolai körülményekről – mondta.

Az államtitkár azonban egy szóval sem említette a nemrég kirúgott vagy leváltott tanárokat, akiknek visszahelyezését követeli például a Tanítanék Mozgalom, ahogy arról sem beszélt, hogy megváltoztatják a pedagógusokra érvényes sztrájkjogot, amely lényegében lehetetlenné teszi a hatékony munkabeszüntetést.  

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete nevében közölte: azt javasolják, hogy a béremelést a teljesítményhez, ne elsősorban az életkorhoz igazítsák, ugyanis a kezdő pedagógusok nehezen tudnak bérükből családot alapítani.

Király Nóra, a Fiatal Családok Klubja elnöke úgy fogalmazott, össztársadalmi összefogásra van szükség ahhoz, hogy sikerüljön előrébb lépni a pedagógusok megbecsülésében.

Skrabski Fruzsina, a Három királyfi, három királylány mozgalom vezetője elmondta, megalapították a Családbarát Köznevelési Intézmény díjat.

A Telex értesülése szerint pénteken újabb egyeztetés jön: Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár konzultációt hívott össze aznap délelőtt 10 órára. Az eseményre a tankerületi igazgatók hívták meg az intézményvezetőket, de több pedagógus is részt vesz az egyeztetésen, illetve a pedagógus-szakszervezetek is kaptak levelet ez ügyben Maruzsa Zoltántól.