A TASZ képviseli a kirúgott tanárokat

A TASZ képviseli a kirúgott tanárokat

A Kempelen Farkas Gimnázium 26 tanára is tiltakozik a pedagógusok elbocsátása ellen (Fotó: a tiltakozó pedagógusok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli a munkaügyi bíróságon a múlt szerdán kirúgott nyolc tanárt, a keresetet még ebben a hónapban beadják, a munkajogi pert Sziklai Tamás ügyvéddel indítják meg.

A jogvédő szervezet felidézte, hogy pontosan egy hete nyolc olyan pedagógus veszítette el munkáját, akik az oktatás tarthatatlan helyzetére hívták fel a figyelmet polgári engedetlenséggel. Véleményük szerint ez a retorzió aránytalan volt, hiszen a három hónap alatt, mióta a tiltakozások elkezdődtek, az érintett pedagógusoknak mindössze 10-15 órájuk maradt el. Amit még ennél is fontosabbnak neveztek, hogy akciójuk szabad véleménynyilvánítás körébe tartozik, amelyet az alaptörvény véd. Ráadásul a hátrányos megkülönböztetés gyanúja is felmerülhet szerintük, hiszen nem azokat a pedagógusokat rúgták ki, akik a legtöbbet engedetlenkedtek, és így a legtöbb órájuk maradt el.

A TASZ már korábban közölte, hogy ingyenes jogi segítséget nyújt „azoknak a bátor pedagógusoknak, akiket a hatalom megpróbál elhallgattatni”.