A TEK koordinálja a jósvafői barlangban eltűnt búvár utáni kutatást

A TEK koordinálja a jósvafői barlangban eltűnt búvár utáni kutatást

A Terrorelhárítási Központ (TEK) által közreadott képen Hajdu János altábornagy, a TEK főigazgatója (középen) irányítja a Kossuth-barlangban eltűnt búvár utáni kutatási műveletet Jósvafőn 2022. április 5-én. (MTI/Terrorelhárítási Központ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár utáni kutatást Magyarország belügyminiszterének kijelölése alapján hétfőtől a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálja – közölte a szervezet társadalmi kapcsolatok osztálya az MTI megkeresésére kedden.

A TEK válaszlevelében azt írta: a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja április 3-án, vasárnap szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés után nem tért vissza a merülés kezdőpontjához, az őt biztosítók, majd a mentőbúvárok sem találták. Hozzátették: a TEK szakemberei hétfőn érkeztek Jósvafőre.

A keresés a feltárás alatt álló barlangban az elképzelhető legrosszabb körülmények között történik – mutatott rá a TEK, amely szerint az eltűnt búvár utolsó ismert tartózkodási helyén 4-6 köbméternyi sűrű, agyagos föld omlott le mintegy 45 méter vízmélységben. A kutató búvároknak az omlás helyszínéig jelentős távolságot kell megtenniük, több szűkületen kell átjutniuk, mely speciális felszerelést igényel – írták. Hozzátették: a barlang bonyolultsága miatt mindössze néhány, a helyszínt jól ismerő búvár merülhet.

A kutatás tervezésébe, előkészítésébe és végrehajtásába a TEK koordinálásával geológus szakemberek, bányászati mérnökök, barlangi- és búvármentő szakemberek kapcsolódtak be.

A TEK főigazgatója, Hajdu János altábornagy a helyszínen irányítja a kutatási műveletet – írta a szervezet válaszában.

Az MTI kedden számolt be arról, hogy egy fővárosi tűzoltó az a barlangi búvár, aki feltáró merülés közben eltűnt a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban vasárnap délután.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden azt írta a honlapján: aggódva követik a mentés fejleményeit, hiszen búvárszolgálatuk egyik tagját, a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert érte baleset.

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. Mint írták: Mede Márton 2008 óta dolgozik az igazgatóság tűzoltó búváraként, ezalatt számos víz alatti mentésben vett részt. Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozik, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint Magyarországon mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában – emelték ki.

A fővárosi tűzoltó a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kossuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, amely ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert.

Vasárnap a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok.

A mentést nehezíti, hogy a barlang e része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nem lehet látni.