A Tilos Rádió frekvenciáját is visszavenné az NMHH

A Tilos Rádió frekvenciáját is visszavenné az NMHH

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem újítja meg a Tilos Kulturális Alapítvány szeptemberben lejáró, Budapest 90,3 MHz körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű médiaszolgáltatási jogosultságát, mivel ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége kizárt, írja honlapján a hatóság.

A hírt mintegy mellékesen, egy más témájú közlemény utolsó bekezdésében közlő NMHH szerint a Tilos Rádió médiaszolgáltatója 2015-ben kezdődő jogosultságának ideje alatt négy alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására, illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat. Ebből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek. Azt, hogy a rádió pontosan mikor, milyen jogsértéseket követett el szerintük, az NMHH nem részletezte.

Emellett a jogosultság időtartama alatt további négy esetben ismételt jogsértést is megállapított a médiaszolgáltatóval szemben a Médiatanács, két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségre, további két esetben az éves beszámolási kötelezettségre vonatkozó előírások megszegése miatt.

A Magyar Hang megkereste a Tilos Rádiót az ügyben: mint megtudtuk, a rádió eddig hivatalosan nem kapott értesítést az NMHH döntéséről, a honlapon megjelenő közleményt pedig nem kommentálják.

Az 1991-ben kalózcsatornaként induló Tilos Rádió a rendszerváltás időszakának meghatározó, progresszív kulturális szereplője volt, és elsőként bizonyította Magyarországon a független, nonprofit rádiózás létjogosultságát. A csatorna 1995 óta rendelkezik legális sugárzási engedéllyel.

Az NMHH korábban a kormánykritikus Klubrádió frekvenciaengedélyét is visszavonta, majd gazdasági törvénysértésekre hivatkozva azt sem engedték nekik, hogy újra induljanak a frekvenciapályázaton. A Klubrádió ugyanakkor online is sugárzik, és sikerült megtartania hallgatóinak többségét.