A több millió korszerűtlen kazán lecserélésére, de még javíttatásra sincs pénze sokaknak

A több millió korszerűtlen kazán lecserélésére, de még javíttatásra sincs pénze sokaknak

A Fővárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprője egy csepeli ház tetején a kondenzációs gázkazán égéstermék-elvezető csövét ellenőrzi a Határ utcában 2016. július 4-én (Fotó: MTI/Marjai János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szeptemberi indián nyár után még október első két hetében is maradt az enyhe idő, október 15-ére, a hivatalos fűtési szezon kezdetére azonban jelentősen lehűlt a levegő, így a legtöbb lakásban már bekapcsolták a fűtést. Problémát jelent azonban, hogy nagyon sok lakásban elavult, sokat fogyasztó, és így drágán működtethető gázkészülék üzemel. Ezt a problémát érzékelte a Technorgáz Kft., amely Felelős Fűtésért Akciócsoport felállítását kezdeményezte a hónap elején. Tapasztalataik szerint ugyanis a családoknak fogyóban van a pénze, így egyáltalán nem gondolhatnak az elavult készülék cseréjére, de még azok felújítására sem nagyon telik.

– Kezdeményezésünk célja, hogy segítsünk a bajban lévő családoknak. Az elmúlt két hétben 195 szerelőhöz juttattuk el felhívásunkat, amelynek lényege, hogy a már további működésre alkalmatlan gázkészülékeket szétszerelve, az abban még megbízhatóan működő alkatrészeket használjuk fel a régi, korszerűtlen készülékek javítására. Az igények koordinálását cégünk magára vállalta. Az alkatrész-utánpótlás annál is inkább fontos, mert sok készülékhez már egyáltalán nem kapni alkatrészeket – mondta el a Magyar Hangnak a vállalkozás vezetője. Kerekes István arról is beszélt, hogy tapasztalataik szerint az elmúlt két esztendőben hatvan százalékkal csökkent a gázkészüléket javíttatók száma. Ez azért aggasztó, mert az elmúlt ötven évben négymillió gázkészüléket állítottak üzembe az országban, amelyek nagy része 30-40 éves, így jelentős részük igencsak elhasználódott. Karbantartásukra azonban nem nagyon jut pénze a családoknak, ezért az átlagnál nagyobb a szén-monoxid-visszaáramlás veszélye. A karbantartási igény drasztikus csökkenése nemcsak a lakástulajdonosok részére jelent problémát, de számos vállalkozás is kénytelen lesz bezárni, ha nem változik a jelenlegi helyzet.

– Különösen a társasházi lakásokban élők vannak nehéz helyzetben, mert sok helyütt igen korszerűtlen gázkonvektor biztosítja a fűtést. Ezen készülékek cseréje nem egyszerű, mert a hazai szabályozás értelmében 6 kilowatt teljesítmény felett csak függőleges kivezetéssel lehet gázkészüléket bekötni, ami ebben az esetben igencsak bajos. Megoldást jelenthet a minikazánok bekötése, ez azonban igen komoly kiadást jelentene. Ezért kezdeményeztük, hogy hazai vagy uniós forrásból induljon pályázat a korszerűtlen gázkészülékek cseréjére. Amennyiben van fogadókészség kezdeményezésünkre, úgy jól járhatnának a programban résztvevők, hiszen a modern gázkészülékek nemcsak a halálos szén-monoxid-visszaárámlástól óvják meg az embereket, de fogyasztásuk akár harmadával is alacsonyabb lehet, mint a korszerűtlen készülékeké – mondta el lapunknak Kerekes István.

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy a családi házak esetében egyszerűbb és olcsóbb a megoldás, hiszen ezeknél az épületeknél nem jelent korlátot a füstcső kivezetése. Kerekes István azt is elmondta, elképzelésükkel megkeresték a Technológiai és Innovációs Minisztériumot, de mostanáig nem kaptak választ felvetésükre. Ugyanakkor tájékoztatása szerint az ügyben szintén érdeklődő RTL televízió azt a választ kapta a tárcától, hogy másban, nevezetesen az elektromos fűtésben gondolkodnak, amikor fűtéskorszerűsítésről beszélnek.

Erre reagálva Kerekes István elmondta, ugyan ez is egy járható út lehet, azonban ebben az esetben jelentős korlátot jelent, hogy a szóban forgó épületek elektromos hálózata jellemzően elavult, ezért nem bírja az elektromos fűtés okozta nagyobb terhelést, a teljes hálózat cseréje pedig hatalmas összeget emészthet fel.

Eközben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is felhívja a figyelmet, hogy akár fával vagy egyéb szilárd anyaggal, akár gázzal fűt valaki, érdemes kéményseprővel átvizsgáltatni a kéményt. Az előbbi esetben évente egyszeri, gázfűtés esetén évente kétszeri vizsgálat szükséges. Magánszemély esetén ingyenes az átvizsgálás. Fontos azt is tudni, hogy a családi házak esetében nem mennek ki automatikusan a kéményseprők, kérni kell a vizsgálatot, a társasáházak esetében ez viszont nem jelent gondot, mert kérés nélkül is elvégzik a szükséges vizsgálatokat a szakemberek. De bármivel is fűt az ember, szén-monoxid érzékelőt mindenképpen érdemes beszerelni a lakásba. Mielőtt azonban vásárlásra adja a fejét az ember, érdemes megnézni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság holnapján, hogy mely készülékek megbízhatóak, és melyeket nem ajánlják a szakemberek.