A Tolna megyei rendőrök több mint öt százaléka szerelt le

A Tolna megyei rendőrök több mint öt százaléka szerelt le

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak 2018-ban 36-an szereltek le a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság teljes állományából, közülük 31-en tiszthelyettesek, 5-en pedig tisztek voltak – közölte lapunk kérdésére Komlósiné Kiss Anett, a kapitányság szóvivője. A Magyar Hang úgy tudja, a leszerelések száma 2019 első két hónapjában tovább nőtt. A rendőrségtől az után kaptunk választ korábban feltett kérdéseinkre, hogy múlt heti számunkban megírtuk: egyre több fiatal rendőr hagyja el a pályát, Tolna megyében sokan közülük biztonsági őrnek állnak a Paks II.-beruházásnál. Az atomerőmű bővítésénél rengeteg fegyveres őrre van szükség, a kiképzésük jelenleg is zajlik. Értesüléseink szerint a résztvevők körében szinte alig van olyan, aki korábban ne a rendőrségen dolgozott volna.

Az atomerőműnél kínált pénz egy rendőrjárőr számára valóban csillagászati, a Paks II.-nél egy biztonsági őr akár háromszor annyit megkeres, mint egy járőr. A rendőrök felmondási hulláma már tavaly megkezdődött az alacsony fizetések és a rengeteg túlóra miatt.

A cikkünk megjelenése után küldött válaszból kiderül az is, hogy a 36 leszerelt rendőrből heten a Paksi, ugyanennyien pedig a Szekszárdi Rendőrkapitányság állományából hagyták el a köteléket. Ez a teljes hivatásos állomány közel 5 százaléka.

Paksra mennek pénzt keresni a rendőrök | Magyar Hang

Egyre több fiatal rendőr hagyja el a pályát, miután szembesülnek vele, hogy például biztonsági őrként járőri fizetésük többszörösét kereshetik meg – értesült lapunk.

Komlósiné Kiss Anett a szakemberhiányt firtató kérdésünkre elárulta, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon 2019. február 1-jén a betöltetlen státuszok a teljes hivatásos állomány 8,7 százalékát tették ki. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy a szolgálatot teljesítőknek túlórázniuk kell: a megyei kapitányságon az egy tiszthelyettesre jutó túlóra tavaly novemberben havi 13,46, decemberben 18,11, míg idén januárban 7,73 óra volt. A szóvivő ugyanakkor leszögezte: a leszerelések miatt a megyei kapitányságon átszervezésekre, átcsoportosításokra nem volt szükség, azok a napi szolgálat ellátását nem veszélyeztetik.

Érdeklődtünk afelől is, tudnak-e arról, hogy a leszerelt rendőrök az atomerőművi építkezésnél kapnak munkát biztonsági területen, mire a szóvivő úgy válaszolt: a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság nem tart nyilván adatokat azzal kapcsolatban, hogy az állományból leszereltek a későbbiekben hol helyezkednek el.

Sztrájk készül

Közben kiderült az is, hogy paksi atomerőmű régóta állományban lévő őrei sztrájkra készülnek, mert a biztonsági munka kiszervezése miatt kevesebb lesz a fizetésük. Hatvani Jácint, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) elnöke az MTI-nek kijelentette: elfogadhatatlannak tartják az erőmű szakszervezetei, hogy a fegyveres biztonsági szolgálat kiszervezése az ott dolgozók jövedelmének csökkenésével jár. Az érintett 42 munkavállalóra, akiket az atomerőmű tulajdonában lévő Atomix Kft.-be szerveznek ki, az ott alkalmazott kollektív szerződés vonatkozik majd, ami bérben ugyan nem jelent különbséget, de a pótlékokat és a béren kívüli juttatásokat tekintve a dolgozók mindegyike éves szinten több mint 1 millió forinttal kapna kevesebbet.

A paksi atomerőmű szakszervezetei azt követelik, hogy a biztonsági szolgálat kiszervezése során a dolgozók ne kerüljenek anyagilag hátrányosabb helyzetbe. Ezt tartalmazza az a petíció is, amelyet február 26-án Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek nyújtottak át a tiltakozás részeként. A hétnapos egyeztetési eljárás a szakszervezetek szerint március 1-jéig tart, de úgy látják,a munkáltató személyében bekövetkező változás miatt a tárgyalás nem a megállapodás irányába halad.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. méltánytalannak és túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket. Közleményük szerint az esetleges átszervezések kezelése náluk mindig a dolgozók érdekeinek figyelembevételével zajlik; a mostani átszervezés után a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az erőmű leánycégében, illetve kompenzációs csomagban is részesülhetnek.

A rendőröknek még ez is álomfizetés

A biztonsági munka kiszervezésének hátterében az áll, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság 2017-ben részletesen felülvizsgálta az atomerőmű védelmével kapcsolatos gyakorlatot, és olyan új követelményeket támasztott, amelyek többek között a fegyveres biztonsági őrség létszámának emelését írták elő.

A vállalat ezután úgy döntött, hogy 100 százalékban saját tulajdonú leányvállalatán – az ugyancsak köztulajdonban álló Atomix Kft.-n keresztül teljesíti az ORFK határozatában foglalt követelményeket. A létszámbővítésre kiírt állásokra jelentkeztek a leszerelt rendőrök, vagyis nekik még az a bér is álomfizetésnek számít, és megéri elhagyni érte a hivatásukat, amit a régi őrök elfogadhatatlannak tartanak, mert az évi 1 millióval kevesebb a korábbinál.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/9. számában jelent meg, 2019. március 1-jén.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/9. Magyar Hangban? Itt megnézheti.