A törökök szerint nem azért ültették egy kanapéra von der Leyent, mert nő

A törökök szerint nem azért ültették egy kanapéra von der Leyent, mert nő

Charles Michel, Recep Tayyip Erdoğan és Ursula von der Leyen Ankarában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A török külügyminisztérium szerdai közleményében kijelentette, hogy semmi köze nem volt Ursula von der Leyen „nő létének” ahhoz, hogy az Európai Bizottság elnökének április 6-án Ankarában csak Recep Tayyip Erdogan török elnöktől és Charles Micheltől, az Európai Tanács elnökétől távolabb, egy díványon jutott hely.

Tanju Bilgic, a külügyi tárca szóvivője írásában aláhúzta: „az esetnek semmi köze nincs az európaisághoz vagy ahhoz, hogy valaki nő, sem az isztambuli egyezményhez, sem az Európai Bizottság megítéléséhez”. Törökország március második felében lépett ki a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből, amellyel kapcsolatban Ursula von der Leyen már az ankarai megbeszélés alkalmával mély aggodalmát fejezte ki. Bilgic szerdai közleményében hangsúlyozta továbbá, hogy értelmetlen az ültetési ügyben „szándékosságot vagy rosszindulatot” keresni.

– A történtek az európai uniós diplomáciai protokoll összehangolatlanságának és hanyagságának következménye – vélte a szóvivő, leszögezve, hogy Törökország teljesítette a hozzá eljuttatott kéréseket. Bilgic egyúttal nyomatékosította: az univerzális diplomáciai protokollnak megfelelően a török diplomáciai protokollban sincs megkülönböztetés a nemek között. – Ezért senki nem kérdőjelezheti meg a mélyen gyökerező diplomáciai hagyományokkal rendelkező Törökország vendégszeretetét és ebbéli tapasztalatát – fogalmazott.

A minisztérium szóvivője szerint a szóban forgó eset az unión belüli politikai vitákból ered, és annak minden részlete ismert az európai illetékesek előtt. Bilgic különösen elszomorító nevezte, hogy a történteket nemi megkülönböztetéssel hozva összefüggésbe némely EU-tagállamban még mindig politikai viták eszközeként használják.

Von der Leyen szerint az EU értékeiről szólt az eset

Az április 6-ai ankarai találkozón csak két fő részére készítettek ki karosszéket, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben az Európai bizottság elnökének csak egy távolabbi díványon jutott hely.

Ursula von der Leyen hétfőn Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az ankarai találkozó eredményéről folytatott vitáján, a kanapébotrányként elhíresült esetre vonatkozóan azt mondta: elvárta volna, hogy bizottsági elnöki tisztéhez megfelelő bánásmódban részesüljön Ankarában, az illetlen bánásmód azonban egyszerűen női mivolta miatt érte. – Megbántva és megsértve éreztem magam nőként és európaiként is. Az eset ugyanis nem a protokollról, hanem az Európai Unió értékeiről szól. Azt mutatja, mennyire messze járunk attól, hogy a nőket mindig és mindenhol egyenlőként kezeljék – fogalmazott, leszögezve, hogy a nők jogainak tisztelete a Törökországgal fenntartott párbeszéd folytatásának fontos előfeltételei között szerepel.

Charles Michel a törökországi látogatás során történt „protokolláris incidenst” illetően kijelentette: „Hasonló incidens nem fordulhat elő még egyszer”. Hozzátette ugyanakkor: megítélése szerint másfajta reakció káros lett volna az Európai Unió Törökországgal kapcsolatos diplomáciai erőfeszítései szempontjából.