A Transparency International csak fenntartásokkal hajlandó részt venni a Korrupcióellenes Munkacsoport munkájában

A Transparency International csak fenntartásokkal hajlandó részt venni a Korrupcióellenes Munkacsoport munkájában

Fotó: Transparency International Magyarország / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány, tartva az európai uniós támogatások megvonásától, benyújtott néhány törvényjavaslatot, amelyek (legalábbis névleg) az európai uniós források felhasználásának ellenőrzését szolgálják. Minthogy a kormány kénytelen az EU kedvében járni, létrehozzák az úgynevezett Korrupcióellenes Munkacsoportot, amelybe civil szervezeteket is meghívnak. 

Ennek kapcsán juttatott el egy állásfoglalást lapunkhoz az egyik civil szervezet, a Transparency International Magyarország. A levélben kiemelik, hogy a törvények előkészítésekor megint nem volt semmiféle társadalmi vagy szakmai egyeztetés. Feltételeket fogalmaznak meg, amelyek teljesülése esetén „Magyarország jövője érdekében” nyitottak az együttműködésre, és a Munkacsoportban való részvételre.

A feltételek között kiemelik, hogy az ügyrendet nyilvánosan vagy legalább az érintett szervezetek véleményalkotási joga mellett kell elfogadni. Emellett az üléseket kötelező legyen összehívni, ha azt meghatározott számú civil tag kéri. Végül, ha a működéssel kapcsolatban súlyos aggályok merülnek fel, akkor fenntartják a jogot a kilépésre.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.