A diáktüntetés előtt jelezte Pintér: tanácskozni hívja az ellenzéket a pedagógusbérekről

A diáktüntetés előtt jelezte Pintér: tanácskozni hívja az ellenzéket a pedagógusbérekről

Pintér Sándor belügyminiszter köszönti a Hagyományörző Rendőrszázad tagjait a X. Országos Rendőr- és Tûzoltónapon a Városligetben 2023. április 22-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt adott ki péntek délután a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium, melyben május 24-ére az összes parlamenti pártot egyeztetni hívja a pedagógusok életpályamodelljével és béremelésével kapcsolatban.

 Az MTI Országos Sajtószolgálatánál kiadott kommüniké két órával a péntekre meghirdetett diáktüntetés kezdete előtt jelent meg, és Pintér Sándor tárcája nem is titkolta, hogy az időzítés összefügg a várható demonstrációval.

„A Belügyminisztérium bízik benne, hogy a baloldali pártok – ahelyett, hogy gyakran erőszakig fajuló tüntetéseket fűtenek (….)- hajlandóak a higgadt, konstruktív párbeszédre annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése” –olvasható a közleményben.

A minisztérium úgy érzi, hogy „az elmúlt hónapokban intenzív szakmai egyeztetést tartott” az új pedagógus életpályatörvény tervezetéről a szakszervezetekkel, a Nemzeti Pedagóguskarral, szakmai és civil szervezetekkel – az egyeztetések során pedig több tucat tartalmi kérdésben is befogadta a szakmai javaslatokat. Az egyeztetések lezárultát követően a kormány benyújtja a parlamentnek a törvényjavaslatot. Ugyanakkor úgy tűnik, a tárca továbbra is ragaszkodik a tanárok által kritizált státusztörvényhez. A közlemény ugyanis egyebek mellett arról írt: „a pedagógusok további jelentős béremelésre, előmeneteli rendszerük egyszerűsítésére, teljesítményértékelési rendszerre, valamint köznevelési foglalkoztatási jogviszonyra számíthatnak”. Hozzátették, emellett emelkedik a tanárok alapszabadsága, csökkennek adminisztratív terheik, és megszűnik a kötelező minősítés.

A közleményben elhangzik a kormány részéről már megszokott érvelés, hogy amíg Brüsszel nem fizet, csak tíz százalékos lehet a tanárok fizetésemelése – ám amint Magyarország megkapja a neki jogosan járó uniós forrásokat, 2026-ra átlagosan 800 ezer forint lehet a pedagógusok bére.