A turisztikai ügynökség sem tudja, mennyiért vettek rakétákat?

A turisztikai ügynökség sem tudja, mennyiért vettek rakétákat?

Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, mégsem pontos számot közölt a Magyar Turisztikai Ügynökség az augusztus 20-i tűzijátékhoz vásárolt rakéták áráról. Az MTÜ korábban azt közölte, az állami ünnepséghez beszerzett pirotechnikai eszközök nettó 1,3 milliárd forintba, bruttó 1,65 milliárd forintba kerültek, éppúgy, mint tavaly.

A rakéták ennél kevesebbe kerültek

Lapunk azonban megszólaltatta a tűzijáték-show megrendezésével megbízott cég ügyvezetőjét, akit titoktartási szerződése miatt nem nevezhetünk meg. A cégvezető elmondta, a rakéták beszerzése jóval kevesebb volt az MTÜ által említett összegnél. „A bruttó 1,6 milliárd forint úgy jöhet össze, ha a pirotechnikai show-hoz kapcsolódó szolgáltatások árát is beleszámoljuk: a logisztikát, a nautikát (vagyis az uszályok és pontonok kezelését, bérlését), de még az őrzés-védelem árát is. A pirotechnika magában ennél kevesebbe került, igaz, az összköltség nagy részét így is ez teszi ki” –részletezte a nyilatkozó. A rakéták konkrét árát azonban üzleti titokra hivatkozva nem akarta elárulni.

Az ügyvezető szerint az idei tűzijáték legalább olyan látványos lesz, mint a tavalyi – azzal együtt is, hogy az árak igencsak elszálltak a háború és az általános infláció miatt: a pirotechnika ugyanis fémsókat tartalmaz, rezet, stronciumot, titánt vasat és káliumot, melynek nagy részét eddig Ukrajnából lehetett beszerezni. A férfi úgy számol, hogy a rakéták ára, 20-30 százalékkal, a logisztika 40 százalékkal is drágulhatott a tavalyi időszakhoz képest, ráadásul brutálisan, akár 400 százalékkal is nőtt az egyes veszélyes áruk szállításának költsége.

Hét uszályról, 65 pontonról lövik fel

Beszámolójából képet kaphatunk a várható tűzijáték paramétereiről is: mint mondta, a közel 40 ezer rakétát a Duna-part 4,3 kilométeres hosszán lövik fel: hét uszályról, 65 ponton platformról, a Margit hídról és a Petőfi híd között lőnek ki látványelemeket, a show-t pedig 57 pirotechnikus és összesen 150 munkatárs koordinálja a megbízott cég részéről. „Lesz egy nagyon szép történelmi műsor is, fényjátékkal és hangos narrációval kísérve” – mesélte a cég ügyvezetője. Hozzátette, tavaly 60 országból kaptak gratulációkat a látványosság után, és úgy látja, hogy idén világszínvonalú lesz a produkció.

Megtérülhet a fényűzés

És hogy van-e értelme a szó szerinti fényűzésnek a válság idején? Nyilatkozónk szerint van, ha a rendezvény „pluszos lesz”, azaz többletbevétellel jár. „Sidney-ben a pusztító erdőtüzek után is megtartották a tűzijátékot, hiába tiltakoztak sokan ellene. A polgármester ugyanis azt mondta, a város ettől bevételre számít – és igaza is lett” – idézte az ausztrál példát a pirotechnikus üzletember. Mivel tavaly négy nap alatt 700 ezer embert mozgatott meg az augusztus 20-i ünnepségsorozat, a cégvezető bízik benne, hogy idén még több látogató jön el Budapestre külföldről vagy vidékről. Arra is emlékeztetett, hogy az országszerte megtartott Szent István napi rendezvények rengeteg vendéglátó, szállásadó, kézműves, mutatványos, árus, rendezvényszervező megélhetését biztosítják – a tűzijáték-ellenes hangulat (vagy épp hangulatkeltés) vállalkozók százainak bevételét veszélyezteti szerinte.

Ettől függetlenül egyre több városvezető gondolja úgy, hogy válság idején nem kellene költséges tűzijátékot rendezni: Salgótarjánban, Siófokon, Szentesen, de még a fideszes vezetésű Sümegen is elmaradhat a produkció, az erre elkülönített pénzt pedig hol óvodai étkeztetésre, hol a helyi rászorulók megsegítésére fordítják. Az aHang.hu platform tűzijáték elleni petícióját – melyben látványosság helyett inkább gazdasági stabilitást kérnek a szerzők – cikkünk születésekor több mint 144 ezren írták alá.

120 milliónál is többe kerülhet a drónok tánca

Nem publikus ugyanakkor az sem, hogy a kormány mennyit szán a tűzijátékot kísérő drónprodukcióra. Kovács Zoltán államtitkár szerint 2022-ben a tavalyi mennyiség duplája, 600 drón mutat majd  be szinkronban látványos fényjátékot. Névtelenséget kérő szakági forrásunk már abban is kételkedett, hogy a tavalyi bemutatóhoz 300 drónt használtak volna – ő úgy tudja, csak száz robot alkotta a flottát. Az idei rendezvény költségeit a drónszakember sem ismerte, de viszonyítási alapot tudott kínálni hozzá: a thedronegirl szakportál összesítése szerint a drónprodukcióiról is híres Intel 300 ezer dollárnál is többet kérhet egy 500 drónos vagy annál nagyobb flottájú drónbemutatóért. Mivel augusztus 20-án elvileg 600 robotrepülő alkot majd fényrajzokat, az előadás költségei meghaladhatják a 120 millió forintot is.

Nem nyilvános, azaz mégis

Lapunk a Magyar Turisztikai Ügynökséghez fordult, hogy tisztázzuk a rakéták tényleges árát. Arra is rákérdeztünk, hogy mennyibe kerül majd a drónos show – és a rendezvény további látványosságai.

Válaszra azonban nem számítunk, hiszen az MTÜ az Átlátszó portál kérdésére sem árulta el, hogy mekkora lesz az augusztus 20-i, ötnapos rendezvénysorozat összköltsége. Az ügynökség azzal hárította az érdeklődést, hogy e kért adatok, döntéselőkészítő információnak számítanak és tíz évig nem nyilvánosak. Később azonban mégis közölték a rakéták áráról szóló, a jelek szerint nem teljesen pontos adatot. „Az előzetes költségbecslés egy döntéselőkészítő dokumentum, amely jelen esetben már nem releváns, hiszen az idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte” – írták.

Lapunk úgy tudja, a tűzijáték és az országos rendezvénysorozat költségeiről augusztus elsején a Parlamentben tartanak majd sajtótájékoztatót.

Mint az Átlátszó emlékeztet, a kormány tavaly csak a tűzijátékra és az ahhoz, valamint az egyéb állami programokhoz kapcsolódó rendezvénybiztosításra 3,1 milliárd forintot költött el, a teljes programsorozat pedig 12 milliárd forintba került.