A V4-ek külön egyeztetnek a Belaruszról szóló uniós csúcs előtt

A V4-ek külön egyeztetnek a Belaruszról szóló uniós csúcs előtt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) egyeztetésén az EU-csúcs ülése elõtt 2019. július 2-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fehérorosz politikai válsággal foglalkozó szerdai rendkívüli uniós csúcs előtt a visegrádi országok miniszterelnökei külön egyeztetést folytatnak egymással – olvasható az MTI hírében.

– Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Igor Matovic szlovák és Orbán Viktor miniszterelnök negyed 12-kor tartanak videokonferenciát, majd délben kezdődik a 27 uniós tagállam vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelyet szintén online szerveznek meg – közölte a távirati irodával Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy a tagállamok vezetői szerdán rendkívüli tanácskozást tartanak a belarusz válsággal kapcsolatban.

A magyar kormány hosszú ideig hallgatott a fehéroroszországi tüntetésekről, amelyek azért kezdődtek, mert Aljakszandr Lukasenkát a választások elcsalásával vádolják a tömegek. A megmozdulásokon a 26 éve uralkodó elnök távozását követelik. Válaszul a karhatalom ezrével zárta börtönbe a tüntetőket, és kirívóan erőszakos eszközöket alkalmazott a tüntetések feloszlatásakor. 

A magyar kormány ingerküszöbét napokon keresztül a hatalom erőszakos fellépése sem érte el. Ebben minden bizonnyal szerepe van annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök júniusban Lukasenkánál járt, és arról beszélt „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, mi sem szeretjük, ha belügyeinkbe kívülről beavatkoznak. Miután a jelek szerint az uniós országok vezetői és maga az unió is elítéli a Belaruszban történteket, a magyar külügyi tárca vezetője később már arról beszélt, hogy  a visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, „mi is a lengyel álláspontot támogatjuk” Fehéroroszország esetében. Gulyás Gergely pedig elítélte a minszki utcákon, illetve a más fehéroroszországi városokban a tiltakozókkal szemben alkalmazott hatósági erőszakot.