A válás utáni közös gyermekfelügyelet szabályait módosítják

A válás utáni közös gyermekfelügyelet szabályait módosítják

Varga Judit (Fotó: Kormány.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott salátatörvény egyik pontja a válás szabályait módosítaná. A változtatás értelmében a jövőben az egyik szülő kérése is elegendő lenne ahhoz, hogy a bíróság elrendelhesse a gyermek közös felügyeletét, írja a 444.

Jelenleg a közös gyermekfelügyelet elrendeléséhez mindkét szülő beleegyezése szükséges. A közös gyermekfelügyelet egyik formája a váltott elhelyezés, amikor a gyermek rendszeres időközönként költözik egyik szülőtől a másikhoz.

A módosítás értelmében, ha erről nem egyeznek meg másként, esetleg a gyámhatóság vagy a bíróság másképpen nem rendelkezik, akkor a különélő szülők a közös gyermek(ek) felügyeletét közösen gyakorolják.

Varga Judit elmondta, hogy ez a változtatás a gyermekek érdekét szolgálja. A miniszter fontosnak tartja azt is, hogy az idősebb gyerekek véleményét hallgassa meg a bíróság a döntés előtt.