A választások után kaphat engedélyt plakátolásra a szekszárdi ellenzék

A választások után kaphat engedélyt plakátolásra a szekszárdi ellenzék

(Fotó: Bomba Gábor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hivatali packázás eredményeként valószínűleg már csak az október 13-án esedékes választások után kaphat engedélyt plakátolásra a szekszárdi ellenzék. Korábban a kérelmüket kavarta el „véletlenül" a fideszes vezetésű önkormányzat, most pedig azt kérik tőlük, pontosan nevezzék meg a villanyoszlopokat, ahova hirdetést akarnak kihelyezni.

Egyre elképesztőbb a helyzet Szekszárdon: az ellenzéki polgármesterjelöltet, Bomba Gábort már nem csak a neve miatt támadják, de a plakátjait is leszedi a fideszes polgármester, Ács Rezső vezette hivatal. Ráadásul jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy ebben a választási kampányban már nem is kap engedélyt a plakátolásra az összes ellenzéki párt - kivéve a Mi Hazánk -  támogatásával induló Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ).

Törvénysértő módon kampányolt a szekszárdi fideszes polgármester | Magyar Hang

Törvényt sértett Ács Rezső (Fidesz-KDNP) szekszárdi polgármester, akit azért marasztalt el a bíróság, mert az egyik helyi iskolában kampányolt. A Pécsi Törvényszék ítéletéről Bomba Gábor ellenzéki polgármesterjelölt számolt be a közösségi oldalán. Ács még a tanév első napján osztott uzsonnás dobozokat a gyerekeknek, az erről készült felvételeket pedig megosztotta a saját Facebook-oldalán.


- Az Éljen Szekszárd Egyesület augusztus 29-én adta be hozzájárulási kérelmét a plakátok kihelyezésére, amit a jegyző „véletlenül" a Polgármesteri Hivatal egy olyan igazgatóságának (Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság) adott át, ami nem volt illetékes az ügyben. Csak két héttel később, szeptember 12-én kapott a szervezet – postai úton – értesítést arról, hogy ők nem illetékesek az ügyben, ezért nyújtsuk be kérelmünket újra az általuk megnevezett osztálynak, ami egyébként az igazgatóság irányítása alatt áll – vázolta az abszurd helyzetet lapunknak Bomba Gábor. A polgármesterjelölt szerint szeptember 20-án, azaz múlt pénteken újabb levelet küldött nekik az igazgatóság, amelyben már az írják, ügyüket ugyan továbbították az illetékes osztálynak, ám mégis nyújtsanak be új kérelmet, amelyben pontosan megnevezik, a város mely villanyoszlopaira szeretnének  plakátokat helyezni. Bomba szerint a kérés teljesíthetetlen, hacsak nem GPS-koordinátákat ad meg, ráadásul ha új kérelmet nyújt be, az önkormányzat újraindítja az ügyintézési határidőt, ami az itt szokásos 30-60 nappal számolva jócskán az október 13-i választások után bírálnának el.

A Helyi Választási Bizottság első fokon plakátok eltávolítására kötelezte a szervezetet, ám a döntés nem jogerős, az ÉSZ ugyanis fellebbezett. Ennek ellenére a városban az önkormányzat emberei megkezdték a plakátok eltávolítását. Bomba Gábor leszögezte: így most az a helyzet Szekszárdon, hogy az Éljen Szekszárdnak nincs hozzájárulása plakát kihelyezésére, miközben a kormánypárt a fizetett hirdetésekkel lepte el a várost. Érdekes módon a másik induló, a MI Hazánk  „ellenzéki” párt plakátjai pedig nem zavarják sem az önkormányzatot, sem a Helyi Választási Bizottságot.

Bomba Gábor szerint ebből országos probléma lehet, ugyanis egy új jogszabály-módosítás miatt a választási plakátok a kampány kezdetétől ugyan korlátozás nélkül ingyen kihelyezhetők, de ehhez előzetes hozzájárulás kell annak a tárgynak a tulajdonosától, amelyre ki akarják függeszteni a plakátot. A kormánypárti indulóknak nincs szüksége ilyen hozzájárulásra, hiszen ők pénzért az óriásplakátokon, hirdető oszlopokon, villanyoszlopok fizetett reklámfelületein is meg tudnak jelenni. Az ellenük indulóknak azonban marad a villanyoszlop, táblák, lámpák.

Milliókat osztogat a Fidesz Szekszárdon | Magyar Hang

Bőkezű osztogatásba kezdett a fideszes városvezetés Szekszárdon, adakozókedvük azonban nem a város lakói, hanem a fideszes holdudvar, illetve a párthoz erősen köthető önkormányzati cégvezetők felé nőtt meg. A várost vezető Ács Rezső és a közgyűlés fideszes többsége ráadásul nemcsak hatalmas összegű, a kisvárosi bérekhez képest csillagászati jutalmakat szavazott meg az „övéinek", de megkezdte a zsíros fizetésekkel járó cégvezetői pozíciókba való bebetonozást is a kinevezések pályáztatás nélküli meghosszabbításával.


A szekszárdi polgármesterjelölt leszögezte: a kampányidőszak 50 nap, míg az átlagos önkormányzati ügyintézési határidő 30-60 nap, amit mindenféle indokkal, például hiánypótlási felhívással tovább lehet húzni, így gyakorlatilag egy Önkormányzat –például egy az aktuális választásokon újra induló polgármesterrel az élén – megakadályozhatja a neki nem tetsző indulók plakátkihelyezését. Minden jel szerint ez történik most Szekszárdon.


A Magyar Hang megtudta: ugyanazon a napon érkezett beadvány a Helyi Választási Bizottsághoz a plakátok leszedését kérve, amikor a Bomba név és a logó használatát kifogásoló panasz is, amely azt sérelmezte, hogy az összellenzéki polgármesterjelölt neve és plakátja túlságosan hasonlít egy energiaitalra és annak külső megjelenési formájára. A 444.hu kiderítette, hogy az a személy, aki az energiaital gyártójának levelet küldött Bomba szerinte jogsértő kampányáról, nem volt más, mint Móra Viktória, a korábbi szekszárdi polgármesternek, jelenleg a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Horváth Istvánnak a kabinetfőnöke.  A névhasználat ügyében egyébként a választási bizottság  Bomba Gábornak adott igazat, aki továbbra is használhatja nevét és az abból gyártott logót.     

A meghurcolt fiú apja a szekszárdi közös polgármesterjelölt | Magyar Hang

Egyetlen nappal az önkormányzati választások hivatalos kampánystartja előtt Szekszárdon is bejelentették az ellenzék közös polgármesterjelöltjét. A tolnai megyeszékhelyen egy helyi vállalkozó, Bomba Gábor száll szembe a várost jelenleg is irányító fideszes Ács Rezsővel. A jelölt mögött felsorakozott minden ellenzéki párt. Bomba Gábor neve az országos sajtóba is bekerült, az ő fia volt ugyanis az, akit meghurcoltak a helyi gimnáziumban.

Mint arról lapunk beszámolt, a tolnai megyeszékhelyen egy helyi vállalkozó, Bomba Gábor száll szembe a várost jelenleg is irányító fideszes Ács Rezsővel. A jelölt mögött felsorakozott minden ellenzéki párt. Bomba Gábor neve az országos sajtóba is bekerült, az ő fia volt ugyanis az, akit meghurcoltak a helyi gimnáziumban. A 444.hu írt róla még tavaly augusztus elején, hogy rendőrségi, illetve bírósági ügy lett egy egyszerűnek indult diákcsínyből. A szekszárdi Garay János Gimnázium diákjaként a fiút az igazgatónő azzal vádolta meg, hogy ő készített, és tett fel az internetre két videót, amelyekben a Hitlerről szóló Bukás című film egyik jelenete alatt az iskolát gúnyoló feliratok voltak. A gimnazistát végül családja kivette az iskolából, állításuk szerint azért, mert az igazgatónő lényegében megzsarolta őket.

Ám itt nem ért véget az ügy. A gimnázium igazgatónője ugyanis többször is a rendőrséghez, illetve a bírósághoz fordult, sőt, még a gyámügyet is bevonta. Eddig egyetlen hatóság sem mondta ki, hogy a fiúnak köze lenne a videókhoz, a gyámügy pedig kifejezetten rendezettnek találta a család életét. Nemrég azonban újabb fordulat jött: ugyancsak a 444.hu írta meg, hogy folytatódik a nyomozás az ügyben és a gyámügyi vizsgálat is újraindul. Azóta egy másik diák is botrányos körülmények között távozott az iskolából, egy politikai hirdetésre adott Facebook-like miatt.