A választásokig már biztosan nem von el forrásokat az EU Magyarországtól

A választásokig már biztosan nem von el forrásokat az EU Magyarországtól

Uniós zászló (Fotó: Unsplash/Sara Kurfess)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország Lengyelországhoz képest több intézkedésével is fenyegeti a demokráciát – ezt mondta Politicónak adott interjúban Didier Reynders, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosa. A HVG által szemlézett interjúban Reynders kifejtette, míg a lengyel esetben az Európai Unió a bírák függetlenségének veszélyét (emiatt visszatartják a helyreállítási alaphoz való hozzáférését az országnak) és az LMBTQ-mentes zónák kialakítását kifogásolja, addig Magyarországgal kapcsolatban több probléma is akad.

A felsorolás szerint az EU jogi fellépést kezdeményezett az akadémiai szabadság veszélyeztetése, a migrációs tárgyú és menedékjogról szóló törvények és az LMBTQ-közösséggel szembeni diszkrimináció kapcsán. Aggodalomra ad okot a korrupció és a sajtószabadság problémája is.

Didier Reynders ugyanakkor azt is megerősítette, hogy az áprilisi választásokig nem fognak Magyarországtól pénzeket elvonni a jogállami mechanizmussal. Ennek oka, hogy a bizottság nem hajlandó addig elindítani a mechanizmust, amíg annak törvényességéről nem dönt az Európai Bíróság. Ez pedig csak február 16-án fog megtörténni. Ezt követően egy több hónapig tartó folyamat kezdődik egyeztetésekkel a két fél között, és majd csak ezután nyújthatják be az indítványt az Európai Tanácshoz, amely szavazni fog róla.