A választók megüzenték: ébresztő! – Karácsony Gergely az időközi választásról

A választók megüzenték: ébresztő! – Karácsony Gergely az időközi választásról

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két egyéni önkormányzati képviselői mandátumot elveszítettek az ellenzéki pártok a mai választáson, csak Újpesten sikerült győzni, a VII. és a VIII. kerületben a Fidesz elhódította a képviselői helyet a kerületi képviselőtestületben. És még Szegeden is fölényesen nyert a fideszes jelölt – így értékelte az ellenzék szereplését Karácsony Gergely főpolgármester a vasárnap tartott időközi választásokon.

Az ország számos pontján járulhattak az urnákhoz a szavazók. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai alapján Budapest VII. kerületében a kormánypárti jelölt nyert: Ripka András a szavazatok 45,65 százalékát tudhatta magáénak vasárnap. Az ellenzék közös jelöltje, Jenei Kevin 28,28 százalékot kapott. A VIII. kerületi képviselői helyet a fideszes Gondos Judit nyerte (489 szavazat, 63,02 százalék) az ellenzéki összefogás színeiben induló Pityó Lászlóval (278 szavazat, 35,82 százalék) szemben. Az V. kerületben a fideszes Nagy Gergő lett a befutó (327 szavazat, 70,78 százalék) a szintén ellenzéki összefogás jelöltjével, Fábián Benjámin (125 szavazat, 27,06 százalék) előtt. Újpesten az ellenzéki Vasvári László nyert (493 szavazat, 47,73 százalék) a kormánypárti jelölt, Drabant Fruzsina előtt (421 szavazat, 40,76 százalék). Szegeden a kormánypártok színeiben Ruzsa Roland futott be elsőnek (1055 szavazat, 58,94 százalék), míg az összefogás Szegedért jelöltje, Komjáti Zoltán Gábor jóval lemaradt mögötte (680 szavazat, 37,99 százalék).

Karácsony Gergely úgy összegzett: „Csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen. A budapesti körzetekben a választói részvétel két helyen még a 20 százaléknak is alatta maradt, a másik két körzetben is csak leheletnyivel volt több. Így talán nem elhamarkodott elemzés kijelenteni: az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.”

– Megüzenték, hogy ez az április 3-a óta bemutatott „melyikünk a legnagyobb kicsi” játék nem vezet sehova. Megüzenték, hogy nem vezet sehova az az ellenzéki hozzáállás, hogy „ha a Fideszt nem tudjuk legyőzni, hát győzzük le egymást”. A választók megüzenték: ébresztő! Ideje hát felébredni és szembesülni az üzenettel, mert erre a politikai teljesítményre nem mehetnek rá a szabadság utolsó „kis körei”, az önkormányzatok, a szabad városok, a szabad kerületek. Még nem késő… – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.