A valós érték töredékéért vásárolhatnák meg az önkormányzati lakásokat a budaváriak

A valós érték töredékéért vásárolhatnák meg az önkormányzati lakásokat a budaváriak

Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke elfújja a születésnapi torta gyertyáit a Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusán a Bálna Budapest kulturális központban 2019. november 30-án. Balra Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan, két héten belül benyújtják az Országgyűlés elé azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását. Erről Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő beszélt a 24.hu-nak. Elmondása szerint átfogó lesz az általa készített törvényjavaslat, ugyanis az minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlanra vonatkozna, amit a bérlőik nem vásárolhattak meg az 1990-es években, és ezért hátrány érte őket.

Más kérdés – írják –, hogy ilyen bonyolult helyzetű ingatlanok főként az I. kerületben találhatók. Emlékeztettek, hogy a rendszerváltás után a tanácsi lakások nagy többségét nyomott áron megvehették a bérlők, de kivételt képeztek ez alól az I. kerületi műemléképületek lakásai. Az akkori döntés értelmében ezeket nem alakíthatták társasházzá. Az ingatlanok pedig önkormányzati tulajdonba kerültek.

Böröcz javaslata szerint azoknak a lakóknak, akik a rendszerváltás után nem vehették meg vári lakásukat, hasonló feltételekkel, hasonló kedvezményű vételi jogot kívánnak biztosítani, mint azoknak, akik megvásárolhatták bérleményüket. Ennek alapján várhatóan a becsült piaci ár 15-20 százalékáért vehetik majd meg lakásukat.

Beszélt arról is, hogy a lakások értékbecslését, valamint az adásvételek lebonyolítását a tulajdonosnak, vagyis a Budavári Önkormányzatnak kell majd elvégeznie.

A javaslatba kerülő kedvezmény azokra is vonatkozna, akik örökölték a bérleti jogot.