A válság miatt egyre többen szabadulnak meg háziállataiktól

A válság miatt egyre többen szabadulnak meg háziállataiktól

Gazdára váró kutya (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberek az utóbbi hónapokban tömegesen dobják ki állataikat a súlyosbodó megélhetési válság miatt, nyilatkozta a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ) megválasztott elnöke, Illés-Tóth Anna a Népszavának

Hasonlóan nyilatkozott a lapnak a csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány elnöke, Domonkos Tamás is. Mint elmondta, a közelmúltban négyszer annyian kérnek tőlük segítséget, mint korábban, mondván, anyagi okok miatt nem tudják tovább tartani a kutyát. Ugyanakkor a felelős állattartással is vannak gondok,  „tipikus eset, hogy külső alapján vásárolják meg a kölyköt, az felnő, és a gazda rájön, hogy nem ért hozzá, vagy nem tud mit kezdeni az állat veleszületett temperamentumával, munkakedvével” – nyilatkozta az állatvédő.

A hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédő Egyesület elnöke, Bodrogi Jolán szerint egyre több az utcára kidobott kutya, vannak ugyanis, akik a sűrűsödő anyagi gondok közepette így szabadulnak meg korábbi házi kedvencüktől.

A Népszava által idézett KSH-adatok szerint a lakossági energiaárak, valamint az alapvető élelmiszerek árai mellett az állateledelekért is jóval többet kell fizetni mint tavaly ilyenkor. A 2021 decemberi átlagárhoz képest ezek 130-135 százalékkal drágultak.

Az állatmenhelyek vezetői azt mondják, nem elég, hogy sokan utcára teszik állataikat, de az örökbefogadási kedv is drasztikusan csökkent.