A Városi Civil Alap támogatásainak nagy része fideszeseknek jutott

A Városi Civil Alap támogatásainak nagy része fideszeseknek jutott

Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyrészt fideszes háttérintézmények részesülhettek abból a 9,2 milliárd forintból, amit az állam oszott szét a civilek között a a Norvég Civil Alap helyére állított állami pénzcsap, a Városi Civil Alap keretében – tudta meg a Válasz Online. Az igénylők 5 százaléka, bő négyszáz szervezet kapott 8–26 millió forint közötti kiemelt támogatást. Ez a bő négyszáz, javarészt Fidesz-háttérintézményként is leírható szervezet a teljes keret majd’ kétharmadát vitte el.

A lap újságírói már a Városi Civil Alap korábbi első köre után is arra jutottak, hogy ezt a finanszírozási mechanizmust egyszerűbb lett volna egyenesen Választókerületi Pártalapnak nevezni. Ugyanis a pénzek különös módon minden parlamenti választókerületben más-más logika szerint értek célba. Mint a lap megjegyzi: nem az történt, hogy néhány helyen célt ért a képviselői lobbi, hanem az, hogy az állam helyett más diszponálhatott a közjavak felett (az ország teljes területén). Ettől még persze makulátlan, valódi civil munkát végző egyesületek, alapítványok is nyerhettek – például, ha az adott képviselőjelölt belátta, hogy jobban jár, ha azokat (is) hagyja élni.

A második kör a hetekben zárult le, és mint ez alapján kiderült, a két Városi Civil Alap-körben legalább nyolcezer alapítvány, egyesület próbált működési, fejlesztési, beruházási forrásokhoz jutni. Az alábbi négyszáz, nagyot nyerő szervezet tehát a pályázók körülbelül 5 százalékát jelenti. Az összes eddig kiszórt pénz pedig 9,2 milliárdra rúg – a négyszáz szerencsés ebből 5,8 milliárd forintot vihetett „haza”, ami a teljes forrás 63 százaléka, azaz majd’ kétharmada.

A legalább nyolc millió forintot kapó szervezetek listáját a Válasz Online cikkében találják.

 

 

Címkék: Városi Civil Alap