A Viking Sigyn kapitánya nem érzi magát bűnösnek

A Viking Sigyn kapitánya nem érzi magát bűnösnek

Virág és mécsesek a rakparton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon A Viking Sigyn hajó kapitányának, Jurij C.-nek a pere, amelyet a koronavírus-járvány miatt kellett elnapolni. Most a kapitány nyomozás során tett vallomásának ismertetése volt soron – tudósított a 24.hu.

Tavaly másjusban a dél-koreai turistákat szállító Hableány sétahajónak ütközött a Viking Sigyn szállodahajó, maga előtt tolta, majd a víz alá taszította. A hajón utazó 35 ember közül hetet mentettek ki, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy embert azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A vád szerint a 64 éves ukrán kapitány figyelmetlen volt, nem koncentrált a hajó vezetésére, nem tartotta be a szükséges távolságot, és nem figyelmeztette a Hableányt az előzés közben. Az ügyészség 9 év börtönbüntetést javasolt kiszabni rá, ha tárgyalás nélkül elismeri a bűnösségét, ezt azonban a férfi nem tette meg, így kitűzték a tárgyalást.

A vádlott azt mondta a bíróságon, hogy nem tesz egyelőre vallomást, és a kérdésekre sem válaszol. Ezért korábbi vallomását ismertették. Eszerint jók voltak a látási viszonyok a baleset idején. Azt mondta látta a Hableányt, de később már nem figyelte. Őt rádión nem figyelmeztették, és a radar sem mutatta a hajót, vélhetően azért, mert nagyon közel volt már.

A szállodahajó orrában lévő utasok kiabáltak, hogy hajó, hajó, de rögtön ezután bekövetkezett az ütközés. Jurij C. szerint a matrózai azonnal menteni kezdték az embereket, ő jelentette a balesetet, majd kikötött. A kapitány szerint ő szabályosan közlekedett, és nem ő okozta a balesetet. Nem tudja, hogy mit kellett volna tennie, hogy az ütközés ne következzen be.

Címkék: Hableány, Viking Sigyn