A világ tíz legjobb zenekara közé került a Budapesti Fesztiválzenekar

A világ tíz legjobb zenekara közé került a Budapesti Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar, TérTáncKoncert 2019, Szent István tér

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A BBC Classical Music online magazin a világ tíz legjobb zenekara között említi a Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ). A listán a Fischer Iván vezette együttes mellett olyan zenekarok kaptak helyet, mint a a Londoni Szimfonikus Zenekar, a Berlini Filharmonikusok a Los Angeles-i Filharmonikusok, a Royal Concertgebouw és a Bécsi Filharmonikusok.

A cikk szerzője hangsúlyozza, hogy Fischer Iván irányításával a BFZ Európa egyik legfontosabb zenekara lett, kiemelve különleges Mahler-felvételeiket. Hozzáteszi, a karmester olyan dinamikus vezető, aki a zenei szabályokat szabadon értelmezve vezényel, különleges hatást érve el ezzel. Ugyanez a kreativitás jellemzi a zenészeket is, akik kisebb együttesekké alakulva régizenét, folkot és kortárs zenét is játszanak együtt, az így megélt szabadságot pedig visszaviszik magukkal a nagyzenekarba.

A BFZ helyzete sokáig bizonytalannak tűnt, a tao-támogatások megszüntetését követően az azt kiváltó támogatási rendszerben a korábbi összeg töredékét kapták csupán, emiatt tavaly ősszel komoly megszorításokra kényszerültek, több programjukat is lemondták, az ügyvezető igazgató, Martin Hoffmann pedig a tervezés stabil anyagi hátterének hiánya miatt távozott az együttestől. A főváros új vezetése és a kormány idén tavasszal végül megállapodott a BFZ támogatásáról, évekre előre biztosítva a világhírű zenekar működését.