A Világgazdaságtól érkezik a Figyelő új főszerkesztője

A Világgazdaságtól érkezik a Figyelő új főszerkesztője

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Deák Bálint, a Világgazdaság című napilap főszerkesztője váltja Lánczi Tamást a Figyelő főszerkesztői posztján – derül ki a hetilap honlapján megjelent közleményből. A Mediaworks Hungary Zrt. döntése alapján Deák a mai naptól veszi át a hetilap irányítást, ám emellett maradt a Világgazdaság főszerkesztője is.

Tudatták azt is, hogy Lánczi Tamás közös megegyezéssel távozik a főszerkesztői posztról. Lánczi 2017 februárjában vette át a Figyelő vezetését, „működése alatt a lap mind tartalmilag, mind formailag megújult”.

„A modern megjelenésű és sokoldalú hetilap az elmúlt években a hazai lappiac kiemelkedő tagjává vált. Számos sikeres konferencia és kiadvány fűződik ehhez az időszakhoz, mint például a megújult Top200 gálasorozat, a BÉT50 kiadvány, a Figyelő – Felsőoktatási Rangsor és egy sor más kezdeményezés” – tették hozzá.

A vezércseréről már tegnap hírt adott a 24.hu, ám az csak a Mediaworks közleményével vált hivatalossá. A Media1.hu portál pedig arról írt, hogy a Figyelőnél most több munkatárs főleg azt találgatja, hogy a fideszes médiaholding tervez-e valamiféle összevonást a Figyelő és a Világgazdaság között, illetve elmozdul-e gazdasági irányba a lap, vagy maradnak a közéleti témáknál. Forrásaik szerint korábban az egyik szerkesztőségi ülésen már hangzott el arra vonatkozó utalás, hogy erősíteni kell a gazdasági irányt.

Ahogy a Media1 felidézte, Deák Bálint pályafutását 1995-ben, a Napi Gazdaságnál gyakornokként kezdte, ezután a Magyar Távirati Iroda Gazdasági Főszerkesztőségében dolgozott 1998 és 2004 között újságíróként, majd a Világgazdaság tőzsde rovatának volt a szerkesztője. Ezt követően az Origo gazdasági rovatát vezette 2005 és 2008 között. Utána újra megfordult a Napi Gazdaságnál, először mint a tőzsde rovat szerkesztője, majd lapszerkesztő lett. Deák Bálint a 2015. szeptember 1-jén induló Magyar Időknél töltött be lapszerkesztői munkakört, majd innen került Mezősi Tamás helyére a Világgazdaság élén 2016 novemberében.

A KESMA új vezetője 2012-ben: Magyarország a behergelt nyuggerhorda világa | Magyar Hang

Az Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós lett a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumának elnöke. A nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített kormánypárti médiaholding éléről azután kellett távoznia Varga Istvánnak, hogy egy nyilatkozatában az ellenzéki sajtót a kormánypártinál minőségibbnek nevezte. Igényes, jó tollú újságírók inkább a „másik oldalon" vannak, és ő is inkább Magyar Narancsot és Élet és Irodalmat járat - mondta akkor.

A múlt hét változást hozott a másik fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) élén is. A Kesma kuratóriumának vezetését Szánthó Miklós, az Alapjokogért Központ igazgatója vette át Varga Istvántólaki februárban kényszerült távozni a szervezet éléről azután, hogy egy interjúban élesen bírálta a kormánypárti sajtót.