A villanyoszlopokat is átfesthették Orbán érkezése előtt Zalaegerszegen

A villanyoszlopokat is átfesthették Orbán érkezése előtt Zalaegerszegen

Orbán Viktor az önkéntes katonák avatásán (Képernyőfotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hátsó bejáraton közlekedjenek a lakók – ezt kéri a Batthyány Lajos utcában élőktől felhívásában a zalaegerszegi önkormányzat. Az interneten is terjedő közlemény szerint péntek reggeltől egészen szombat délután hat óráig teljesen lezárják az utca mintegy 200 méteres szakaszát, egészen az Október 16. térig. Az érintett területen parkolni is tilos lesz, és csak azok mehetnek be, akik személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával igazolják magukat.

Az önkormányzat a napokban befejezett Mindszentyneum (Mindszenty József Látogatóközpont) avatási ünnepségével indokolja a lezárást, szót sem ejtve arról, hogy október 23-án a látogatóközpont előtt fog beszédet mondani Orbán Viktor miniszterelnök is. Egy helyi lakótól úgy tudjuk, a zárt zónában már csütörtökön nagy volt a sürgés-forgás: átfestették az összes villanyoszlopot, mára pedig kikerültek a forgalomelterelő táblák is.

Az ügy kapcsán kérdéseket küldtünk Balaicz Zoltánnak, Zalaegerszeg fideszes polgármesterének: szerettük volna megtudni, hogy a különleges lezárás mennyiben a hivatkozott épületavatásnak, és mennyiben Orbán Viktor érkezésének szól, és miért most kellett átfesteni a területen a lámpaoszlopokat. Ha válaszokat kapunk frissítjük cikkünket.

A városi kapitányság is későn kapcsolt

Mint arról a Magyar Hang is beszámolt, október 23-án reggel a Momentum szeretett volna tüntetést tartani Zalaegerszegen, Orbán Viktor látogatásának napján,  ám a rendőrség nem engedte meg nekik, hogy a Deák Ferenc téren demonstráljanak.

A párt szerint mondvacsinált okokra hivatkozva utasították vissza kérésüket, és ettől függetlenül megtartják a tüntetést, a Deák Ferenc tértől nem olyan messze lévő Kazinczy téren. Azt írták, hogy várják a pedagógusokat, diákokat és a civileket a demonstrációra, „síp, transzparens legyen nálatok”. A Deák tér méterekre található a Mindszenty József bíborosról elnevezett látogatóközponttól.

Lapunk megtalálta azt az elutasító-korlátozó határozatot, melyben a párt kérését elmeszelhették. A police.hu oldalra feltöltött dokumentum szerint egy magánszemély október 19-én reggel, a városi rendőrkapitányságon jelentett be egy tüntetést a Deák térre. A 100 fősre tervezett demonstrációt így szabályosan jelentették be, és ennek elfogadására 48 órája volt a rendőrségnek.

Az addig gördülékenyen zajló adminisztráció azonban megakadt: a rendőrség ugyanis aznap tudta meg, hogy a Mindszentyneum Látogatóközpont a Deák térre is közterület-használati engedélyt kért és kapott az önkormányzattól, a tüntetés időpontjában. A momentumos bejelentőt ezért másnap, október 20-án újabb egyeztetésre hívták, és alternatív helyszínként felajánlották neki (a Deák tértől több mint fél kilométerre található) Dísz teret. Ezt a lehetőséget a szervező nem fogadta el.

A határozatból az is kiderül, hogy a városi rendőrkapitányság, mint gyülekezési hatóság csak október 19-én ismerte meg, hogy a látogatóközpont környékén lezárt területen belül pontosan hol fog felszólalni Orbán Viktor.

Az „államhatár védelmében” ellenőriznek

A rendőrség Zalaegerszeg más pontjain is forgalomkorlátozást tart: 16 óra 40 perctől 18 óra 15 percig lezárják az Ady Endre utcát a Göcseji út és a Vörösmarty Mihály utca között, valamint a Botfy Lajos utcát. A Nyugat.hu úgy értesült, hogy az ünnepséggel egy időben a városi rendőrkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ünnepnap teljes időtartamára. „Az ellenőrzés célja a jogsértő cselekmények – ezen belül különösen a bűncselekmények - elkövetésének megelőzése, felderítése, megszakítása, a közrend, a közbiztonság és az államhatár rendjének védelme” – áll a police.hu-n is kiadott közleményben. A városhoz legközelebb eső, körmendi határszakasz 30 kilométerre található.

Az csupán október 18-án derült ki, hogy Orbán Viktor az 1956-os forradalom centrumának számító Budapest helyet Zalaegerszegen, a látogatóközpont ünnepélyes átadásán fog beszédet mondani – a Mindszentyneumot egyébként a Mészáros Lőrinc érdekeltségnek számító ZÁÉV Zrt. építette fel 6 milliárd forintból. Idén elmarad a Fidesz központi megemlékezése és a kormányközeli civil szervezetek felvonulása is: a fővárosban a legjelentősebb eseménynek a délutáni tanár-, diáktüntetés ígérkezik.