A Völner-ügy után új szabályok a végrehajtóknál

A Völner-ügy után új szabályok a végrehajtóknál

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára expozét tart a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 10-én. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Völner Pál meggyanúsítása után új szabályok szerint zajlik majd a végrehajtói pályázatok elbírálása – az erről szóló rendeletet a 444 vette észre. Mint ismert, az igazságügyi államtitkárt december 7-én gyanúsította meg vesztegetéssel a Legfőbb Ügyészség, a gyanú szerint ugyanis a politikus rendszeresen fogadott el kenőpénzt Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökétől 2018-tól 2021-ig, összesen 83 millió forintot. Völner Pál a róla szóló hírekre úgy reagált: nem követett el bűncselekményt, de lemondott az államtitkári pozíciójáról.

A Magyar Közlönyben pénteken este jelent meg az új szabályokról szóló rendelete Bíró Marcellnek, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnökének. A jövőben a végrehajtói pályázatot továbbra is a végrehajtói karnak kell benyújtani, de mellékelni kell hozzá vagyonnyilatkozatot is. A dokumentumot egy háromtagú bizottság értékeli, ebbe az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az SZTFH elnöke és az MBVK elnöksége delegál egy-egy tagot, valamint egy-egy póttagot. A három legmagasabb pontszámot kapott aspiránsból végül az SZTFH elnöke dönt.

Vagyis a cikk szerint Bíró Marcell még erősebb jogosítványokat kap a jövőben a végrehajtók kiválasztásakor. A hatósági elnök Orbán Viktor bizalmi emberének számít, a kormányfő október 1-én nevezte ki a pozícióba.