A Wizz Air és az EasyJet máris érzi az omikron hatását

A Wizz Air és az EasyJet máris érzi az omikron hatását

Képünk csak illusztráció. A Wizz Air egyik gépe a kolozsvári Avram Iancu repülőtér betonján (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar alapítású Wizz Air diszkont légitársaságnak egyes országokban már ritkítania kellett a járatai számát az omikron koronavírus-variáns miatt, és egyre több külföldi repülős vállalat szembesül azzal, hogy a vírusmutáns megjelenése óta megtorpantak az új foglalások. Erről írt az Mfor.hu.

Emlékeztettek, hogy az EasyJet már napokkal ezelőtt arról számolt be, hogy az omikron köztudatba robbanása óta megcsappantak az új, közeli időpontokra szóló foglalások. Ezt annak tudják be, hogy az utasok elkezdtek attól tartani, hogy az új variáns miatt világszerte egyre több és keményebb utazási korlátozást léptethetnek életbe. Ugyanakkor a vállalat ezzel együtt is úgy kalkulál, hogy jövő nyárra a pandémia előtti időszak forgalmához közelíthet az utasszámuk. Johan Lundgren, a cég vezérigazgatója arról is beszélt, hogy utazás-lemondási hullámot egyelőre nem tapasztalnak a már korábban intézett foglalásoknál.

A Wizz Air tájékoztatásából az derült ki, hogy már érzik az új vírusvariáns negatív hatásait. Általában a növekvő esetszámoknak és az emiatt több országban újra bevezetett korlátozások miatt látják a közeljövőre irányuló foglalások számának csökkenését, ám bizonyos országokban már konkrétan az omikron variáns megjelenéséből következő keresletcsökkenés miatt kellett járatszámot csökkenteniük. Mint írták, Izraelben, az Egyesült Királyságban és Marokkóban volt eddig szükség erre a lépésre. A cég ezzel együtt továbbra is bizakodó a karácsonyi időszakkal kapcsolatban.

Kitértek arra is, hogy bár a Wizz Air nem indít járatokat az omikron miatt több ország által vörös listára tett afrikai országokba, ám Egyiptomban több reptérre is repülnek a társaság gépei. Ennek azért lehet jelentősége, mert Egyiptom az egyik olyan ország, ahol jellemzően átszállnak az utasok, akik más afrikai országokba utaznak, illetve azokból térnek vissza, köztük a vörös listán szereplő államokból. Hozzátették, külön intézkedésre nem volt szükség a cég Egyiptomban megforduló gépein.

A lap megjegyezte: a Kayak nevű jegyfoglaló-oldal statisztikái szerint a nemzetközi utazásokra irányított keresések száma csupán 5 százaléknyit esett az USA-ban vasárnap, míg Nagy-Britanniában ez az esés aznap 26 százalékos volt. A szigetország persze hamar lépett, és szigorított a beutazási követelményeken – tették hozzá.

Az utazási irodáknál viszont nem érezni az omikron hatását. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége azt közölte a portállal, hogy már hónapok óta tapasztalják, hogy az utasok viszonylag későn, nem sokkal az utazás előtt gondoskodnak a foglalásaikról. A karácsonyi-szilveszteri időszak közeledtével ugyanakkor a tavalyi évhez képest többen érdeklődnek, többen utaznak.