A WizzAir is emelheti az árakat

A WizzAir is emelheti az árakat

Képünk csak illusztráció. A Wizz Air egyik gépe a kolozsvári Avram Iancu repülőtér betonján (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány által kivetett extraprofitadó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak – ezt közölte a Hvg.hu megkeresésére a WizzAir. A fapados légitársaság ugyanakkor leszögezte, hogy az őket is sújtó plusz teher július elsejei hatályba lépése előtt megvásárolt jegyek esetében nem hárítják át az utasokra a plusz összeget.

A Wizz Air szerint az utasonként számított adó bevezetése „nemcsak magasabb viteldíjat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is, nemcsak a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára”. Pláne úgy, hogy a covid miatt a légiközlekedési ágazat jelentős veszteségeket szenvedett el, bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet.

Az elmúlt napokban már több cégről is kiderült, hogy az ügyfelekre hárítja azt a plusz terhet, amit a kormány által kivetett különadók miatt be kell fizetnie a honvédelmi és a rezsivédelmi alapba. Az elsők között jelentette be a Ryanair, hogy az utasonkénti 3900 forintos extra költséget az utazóknak kell megfizetni. Emiatt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogyasztóvédelmi vizsgálatot sürgetett, ez már meg is indult. Ugyancsak a Hvg.hu írta meg, hogy a különadó miatt az EasyJetnél is drágulni fognak a jegyek. A légitársaságtól elrugaszkodva az RTL Klub Híradója közölte kedden, hogy áthárítja az ügyfelekre a nagyobb tranzakciós illetéket a K&H Bank, ahogy a lízingcégek többsége is ügyfeleivel fizetteti meg a kétszeresére emelt cégautó adót.

Ami a távközlési cégeket illeti, a Niveus Consulting Group laounknak eljuttatott közleményében azt jósolta, könnyen előfordulhat, hogy ezek a szolgáltatók is – élve az általános szerződési feltételekben meghatározott jogukkal – jelentősebb díjemelésre kényszerülnek.