A Závecznél is megállt a Fidesz visszaesése

A Závecznél is megállt a Fidesz visszaesése

Szavazóurnák a IX. kerületben 2022. április 3-án. (Fotó: Végh László)

Fotó: Végh László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lefékeződött, majdhogynem megállt a Fidesz múlt év második felében tapasztalt visszaesése a Závecz Research friss, február 28. és március 8. között, ezer fő megkérdezésével elvégzett pártpreferencia-kutatása szerint – derül ki a Hvg.hu ismertetőjéből.

A Fidesz támogatottsága a Závecznél május és november között 46-ról 33 százalékra csökkent, ám az utóbbi hónapokban csak minimális lemorzsolódás látszik: most a választópolgárok 32 százaléka áll mögötte. A Demokratikus Koalíció 12 százalékkal a második (9 és 11 százalék után), harmadik a Mi hazánk 7 százalékkal (a májusi 5-ről). A Momentum erősödött: májusban 5, novemberben 4 százalékon állt, most a teljes népességen belül viszont 6-on. AZ MSZP stagnál, a választások óta 4 százalékot ér el. A Jobbik 3 százalékos (5, majd 4-ről). Az LMP támogatottsága tavaly 2-ről 3 százalékra bővült, most is annyi. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) jelenleg 2, a Párbeszédnek pedig 1 százalékos a tábora (1–1 százalékkal jobban is álltak tavaly). A Mindenki Magyarországa Néppárt is 1 százalékot ért el. 28 százaléknak nincs pártja.

A részvételüket ígérő biztos pártválasztók csoportjában továbbra is minden második szavazat a Fideszé: 49 százaléka van a kormánypártnak. A Demokratikus Koalíció 18 százalékon áll, a Mi Hazánknak 9 százaléka van. A Momentum ebben a körben is 6 százalékos, bár új szavazók jócskán érkeztek hozzájuk, az aktivitási szintjük alacsonyabb más pártok támogatóinál. Az MSZP 5, a Jobbik 4, az LMP és az MKKP 3-3, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Néppárt 1-1 százalékos – írta a Hvg.hu. A kutatás szerint a Fidesznek minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős az előnye, vezető pozícióját sehol nem veszélyeztetik. A fővárosban az átlagosnál kisebb táborral rendelkezik, de 27 százalékos eredményével így is jócskán megelőzi a második pozícióban lévő, 17 százalékos Demokratikus Koalíciót.

Múlt héten jött ki a Medián felmérése, ők is arra jutottak, hogy megállt a Fidesz lejtmenete, náluk a teljes szavazókorú népességen belül 35 százalékon állt a kormányoért.