„Aki énekel, az kétszeresen imádkozik”

„Aki énekel, az kétszeresen imádkozik”

Szabó Imre, a keresztény könnyűzenét játszó AcCordis együttes vezetője. (Fotó:Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az AcCordis keresztény könnyűzenei együttes motorja, közben társaival szeptember 10-re keresztény könnyűzenei fesztivált szervez a Fejér megyei Bicskére. Ő Szabó Imre, huszonegy éves egyetemista, vele beszélgettünk. A Cordis Fesztivál talán legnagyobb sztárja az este fél 8-kor fellépő Eucharist & Friends, de Szabó zenekarával, az AcCordisszal együtt fellép a világ első beatmiséjének alkotója, az Egyesült Államokból hazalátogató Szilas Imre is.

– Hány éves a legidősebb és a legfiatalabb zenekari tag?
– 15 és 55 év közöttiek a tagok, ha mindenkit beleveszünk, akkor összesen húszan vagyunk a zenekarban, de van egy 4-5 fős kemény magunk.

– Milyen zenei képzettsége van a tagoknak?
– Mi egy vegyes felvágott vagyunk. Vannak, magamat is beleértve autodidakta zenészek, énekesek, és vannak képzett zenészeink is.

– Nagy dilemmám, nemcsak a keresztény könnyűzenével, hanem úgy általában minden egyházi projekttel, hogy az be tud-e vonzani olyat, aki még nem hívő, vagy csak keresi az Istent. Magyarán a saját körünkön kívül lehet-e evangelizálni.
– Saját tapasztalatból mondom, hogy lehet. Az ismerőseim, akik azt mondják, hogy hisznek valamiben, de amúgy nem vallásosak, nem járnak  templomba, tőlük is olyan visszajelzéseket kapok, hogy na végre!


– A zenészek részéről felfogható-e az önök által művelt műfaj imádkozásnak is ?
– Igen, persze. Aki énekel, az kétszeresen imádkozik, szól a Szent Ágostonnak tulajdonított idézet. Teljesen más lelkületet ad, amikor keresztény zenét játszom és amikor nem vallásos témájút. Együtt akarjuk a Jóistent dicsőíteni a hívekkel együtt, és őket is a Jóisten elé vinni. Na, ez a jó megfogalmazása a dicsőítésnek. 

– Azelőtt, hogy zenekari formába léptek volna, elsősorban misén zenéltek. Volt olyan, akinek túl modern volt a zenéjük, megbotránkozott ezen, és esetleg azt mondta, hogy tessék visszatérni az orgonához?
– Én ilyet személyesen nem tapasztaltam. Olyan van, aki azt mondja, hogy nekem ez egyáltalán nem tetszik, amit mi játszunk, de maga a cél, hogy dicsőítjük az Istent, az tetszik. Azt értik, hogy mi mit csinálunk, és miért, de a formát nem szeretik.

– Mi motivál egy 21 éves fiatalt abban, hogy szombat este ne csajozni menjen egy szórakozóhelyre, hanem a plébánia garázsában gyakoroljon?
– A közösségi élmény elsősorban. Van egy célunk, és a csajozást meg lehet oldani máskor is, mint szombat este. Mind a kettőnek lehet találni időt. Másrészt Szilas Imre, a világ első beatmiséjének a szerzője felkérésére, az ő zenéjét és vele játszani roppant nagy megtiszteltetés.

– Lehet keresztény könnyűzenével csajozni?
– Gitárosként mondhatom, hogy lehet.

 

További részletek az egész napos fesztiválról annak honlapján.