Adatvédelmi Hatóság: nem lehet titok a luxusszállodáról tartott titkos tatai megbeszélés

Adatvédelmi Hatóság: nem lehet titok a luxusszállodáról tartott titkos tatai megbeszélés

Tiltakozás Tatán, az Öreg-tó mellett tervezett luxusszálloda ellen (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Titkos megbeszélést szervezett Michl József tatai polgármester az önkormányzati képviselőknek és a polgármesteri hivatal vezető munkatársainak márciusban az Avalon cég által a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálló építéséről. A megbeszélésről az egyik képviselő hangfelvételt készített, amit megosztott a Facebook-oldalán. Michl eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), arra kérve a szervezetet, hogy kötelezze a képviselőt a hanganyag törlésére. A NAIH nem csak elutasította a kérést, de súlyos állításokat tett a Tatai Önkormányzat működéséről.

Nem sieti el a határozatai közzétételét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A szervezet október 29-én hozott határozatot Michl József tatai polgármester (Fidesz–KDNP) személyes adatok jogellenes kezelése és közzététele tárgyában májusban beadott előterjesztése ügyében, ám az iratot még pénteken (november 27) sem tették nyilvánossá a honlapjukon.

A Magyar Hangnak sikerült megszereznie a határozatot.

Mint arról többször beszámoltunk, a természetvédelmi besorolású tatai Öreg-tó partjára luxusszállodát tervez építeni a a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon cég. A vállalkozás az önkormányzati képviselőknek és a polgármesteri hivatal vezető munkatársainak egy, a polgármester által szervezett titkos megbeszélésen márciusban tájékoztatást adott a terveiről.

A megbeszélésről Popovics Judit (összellenzéki) önkormányzati képviselő hangfelvételt készített, amit közölt a Facebook-oldalán. Emiatt kezdeményezte Michl József az eljárást a NAIH-nál, többek közt azt kérve, a hatóság állapítsa meg, hogy a felvételt a képviselő jogsértő módon készítette és tette közzé. Mint az iratban olvasható, kérelmezte továbbá, hogy a bejegyzés megosztóit marasztalják el, valamint, hogy a hatóság rendelje el a bejegyzés törlését a Facebookról. Mindezeket a NAIH az október 29-én hozott határozatban elutasította. 

A beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Az indoklásból több érdekes dologra is fény derül. A hatóság felhívja például a figyelmet arra, hogy „A közügyek átláthatósága körében a képviselő-testületi működés nyilvánossága a garanciája annak, hogy az önkormányzati képviselők az őket megválasztó helyi közösség érdekeinek, a helyi közakaratnak megfelelően járnak el, hoznak döntéseket”. Kiemelik azt is, a nyilvánosság a helyi demokrácia működésében elengedhetetlen, általa valósul meg a közérdekű információhoz való hozzáférés, azok terjesztése, és adott esetben azok kritikája is, azaz így működik a közösségi lét egyik fontos alapfeltétele és eszköze: a kommunikáció.

– A Hatóság a környezeti információkat jelentőségüknek megfelelően minősítetten közérdekű adatokként kezeli, hiszen a környezeti információhoz való hozzáférés nélkül az állampolgárok nem tudják megfelelően érvényesíteni az egészséges környezethez fűződő, Alaptörvényben rögzített jogukat. Éppen ezért fontos hangsúlyozni – írja a NAIH, hogy a környezetvédelmi törvény alapján a környezetterheléssel, környezet igénybevételével, környezet veszélyeztetéssel összefüggő adatok nyilvánosságát nem csak a közfeladatot ellátó, vagy közpénzből gazdálkodó szervezeteknek, hanem minden szervezetnek, gazdasági társaságnak biztosítania kell.

A NAIH szerint azzal, hogy az önkormányzat az önkormányzati törvény szabályait megkerülve tartott egyeztetést, még nem vonhatja ki működését a jogszabályi, így az adatvédelmi és információszabadság rendelkezései alól. Ellenkező esetben látszatképviselő-testületi ülések tartásával könnyen korlátozni lehetne az önkormányzat működés nyilvánosságát.

Leszögezik, hogy „A Hatóság következetes álláspontja szerint (…) azok a témák, melyek Tata város polgárainak kiemelt érdeklődésével bírnak, és kimenetelük jelentősen befolyásolja a város lakóinak életét, a lakó- és természeti környezetét, és melyek érdemében Tata Város Képviselő-testülete jogosult döntést hozni – közérdekű adatok”.

Mint a NAIH hozzáteszi, Michl József részéről „a hangfelvételen is elhangzott megbeszélés célja”: „(…) nem azért csináltuk ezt, hogy most reklámozzuk, hogy mi milyen aranyosak vagyunk, és már mindenkivel beszélgetünk, hanem azért, hogy a képviselők, bizottsági tagoknak legyen lehetőségük közvetlenül tájékozódni (…)”.

A tervezett luxusszálló ellen több tüntetést is tartottak civilek Tatán. A Stop Avalon Mozgalom önkéntesei időközben elegendő számú aláírást gyűjtöttek össze a szállodaépítést megakadályozó népszavazás kiírásához. Ennek időpontja még kérdéses, mert a folyamatot megszakította a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet. Az Avalon a jelek szerint nem készül visszavonulni: november közepén egy – csak a helyi sajtónak tartott – online sajtótájékoztatón bemutatták a luxusszálloda új, módosított látványterveit.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.