Áder János búcsúzóul elvette egy újabb ukrán magyar állampolgárságát

Áder János búcsúzóul elvette egy újabb ukrán magyar állampolgárságát

Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áder János köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én járt le, de távozását megelőzően egy héttel még döntött arról, hogy visszavonja a 33 éves lonkai születésű Lazarcsuk Vaszily (névmódosítás előtti neve: Lazarcsuk Vaszily Pavlovics; születési hely, idő: Lonka [Szovjetunió], 1988. október 8.) magyar állampolgárságát – derült ki a május 13-i Magyar Közlönyből, amit az Mfor.hu szúrt ki. Lonka az ukrán–román határon fekszik, a rahói járásban, egy Tisza menti kis falu Kárpátalján.

Áder döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztésére hozta meg.

Nem ez volt az első ilyen döntése a távozó államfőnek, az utóbbi hetekben több ukránt is megfosztott magyar állampolgárságától. Az indoklás egyik esetben sem került nyilvánosságra – írja a portál.