Áder János 720 négyzetméteres, liftes villába költözik

Áder János 720 négyzetméteres, liftes villába költözik

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című film díszbemutatóján a Pesti Vigadóban 2022. március 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áder János távozó államfő egy újjávarázsolt és kibővített rezidenciát kap otthonául, a beruházást pedig kormányrendelettel segítették, mivel nagyobb lett a ház, mint amekkorát építeni lehetett volna a XII. kerületi előírások szerint – tudta meg a 24.hu.

A 720 négyzetméteres ingatlan csak pár száz méterre van a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciától. „A volt köztársasági elnökök ingatlanhasználatára vonatkozó szabályok nem változtak, ezért második elnöki ciklusa végén Áder János államfőt se több, se kevesebb juttatás nem illeti majd meg, mint a köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot. Göncz Árpád tíz éves mandátuma lejárta után, 2000. augusztusában, a II. kerületi Vérhalom tér 7. alatt található reprezentatív neobarokk villába költözött, Áder János pedig elfogadta a számára felajánlott XII. kerület, Béla király út 3/a. alatt található ingatlant” – válaszolta a Köztársasági Elnöki Hivatal a portál megkeresésünkre.

A Béla király úti ház már majdnem kész van, az utolsó simításokat végzik a munkások. Az ingatlan korábban az amerikai nagykövetségé volt, csere révén került a magyar állam tulajdonába még 2007-ben. Egy 364 négyzetméteres, átlagos állapotú ház állt ott, amit tavaly kezdtek el bővíteni és felújítani. Ehhez a kormány jogi segítséget is nyújtott, amikor az ingatlant egy 2020. decemberi kormányrendeletben hozzácsapta a korábban már nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított Normafa Park beruházáshoz, noha távolabb esik a Normafától. A rendelet a telekre vonatkozó beépíthetőségi korlátot megemelte 15-ről 20 százalékra, a minimális zöldterületre vonatkozó mutatót pedig csökkentette 65-ről 60 százalékra.

Liftet is építettek az épületbe az engedélyeztetési dokumentáció szerint.

Áder Jánosnak a vagyonnyilatkozata szerint két budai lakása is van: egy 135 négyzetméteres, 55 négyzetméteres óriásteraszos II. kerületi ingatlan mellé 2019-ben egy 125 négyzetméterest vásárolt szintén a II. kerületben, ezeknek fele részben tulajdonosa. Emellett Kisorosziban egy 75 négyzetméteres házzal is rendelkezik, ennek a negyede az övé – tette hozzá a portál.

A vonatkozó jogszabály szerint a volt köztársasági elnök kérheti, hogy az állam gondoskodjon a „megfelelő” lakhatásáról. Sólyom László egy akkor épült svábhegyi társasházi lakást választott, Áder elődje, a plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál pedig nem kért állami ingatlant, inkább visszaköltözött a sajátjába.

Címkék: Áder János